Повече от година след грандиозния скандал с откритите 350 хил. бюлетини в костинбродската печатница, делото тръгна на първа инстанция. Процесът ще се гледа по съкратената процедура. Обвинение след скандала, който избухна ден преди парламентарните избори миналата година, бяха повдигнати единствено на бившия секретар на МС Росен Желязков, който ще отговаря за неизпълнени служебни задължения. Заради съкратеното съдебно следствие Желязков и адвокатът му се отказаха от повторните разпити на десетина свидетели, сред които Мая Манолова и кметът на Костинрод.

Точно 13 месеца след зрелищната акция на ДАНС и прокуратурата в печатницата в Костинрод Софийският градски съд даде ход на делото.

Единственият обвиняем по случая Росен Желязков и адвокатът му Трендафил Трендафилов поискаха обвинителният акт повторно да бъде върнат на прокуратурата заради съществени според тях нарушения. Това се случи вече в началото н а тази година, когато съдът прецени, че в обвинителната теза не е отговорено ясно на въпроса защо са отпечатани бюлетините и каква се предполага, че е била облагата на Желязков.

Съдебният състав с председател Анна Захариева обаче този път не уважи искането. Делото продължи с разпита на Йордан Бончев, собственик на печатница „Мутипринт”, извършила отпечатването на бюлетините. Заедно с него бяха призовани съпругата му Олга и редица служители на фирмата Мултипринт. Пред съда, помагайки си с прилежни записки, Бончев подробно обясни как протича целият производствен процес. Технологичният брак, който са заложили при печатането на изборните листа е бил 7 процента. По думите на бизнесмена процентът дори е бил занижен с цел икономия на хартия.

Йордан Бончев не пожела да отговаря на въпросите на медиите след излизане от съдебната зала: „Миналата година може да съм обяснявал, сега не обяснявам. Сега обяснявам на съда. Сега вече има дело. Процесът е публичен, влизате и чувате”.

Бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков също отклони всички журналистически въпроси: „Аз, воден от респект към правораздавателната система, от аспект към обвинителната теза, уважение към съда и известно самоуважение, ще правя своите коментари само и единствено в съдебната зала, а не в кулоарите на Съдебната палата”.

Желязков отговаря за това, че не е упражнил контрол върху работата на служителите от администрацията към Министерски съвет за печатането на 8 343 000 бюлетини за гласуване.Според прокуратурата са били грубо нарушени изискванията за съхранението на изборните листа и технологичния брак, получен при тяхното печатане. Свидетелски показания в процеса се очаква да даде бившия премиер от служебния кабинет Марин Райков.