Преди нови избори, първо да се произнесе Конституционният съд за законността на Евроизбори 2014. Това се казва в позиция на “Атака”, разпространена до медиите. “Няма смисъл да се ходи на нови избори, ако ще бъдат проведени по същия начин. Ако се отиде на нови избори и тези избори бъдат купени като предишните, то напълно се обезсмисля харченето на пари и провеждането на избори. Вместо да се харчат парите на данъкоплатеца, да се сравни капиталът на банкери и престъпни структури, и който има повече пари, той назначава депутати, правителство, министри и да управлява държавата”, заявяват от партията на Волен Сидеров, която на евроизборите остана под чертата и не успя да вкара нито един евродепутат, а сега иска касиране на вота.

Бареков повтори: Избори на 26 октомври

“От седмица работим по листата за народни представители. Отдавна вървят задкулисни разговори между две партии – ДПС и ГЕРБ. Най-вероятно се готвят да правят правителство в следващия парламент, на което ние ще бъдем категорична опозиция. Не се изненадах, казах на партията, че знаците, които получават са, че ще има избори. На 26-ти октомври да са изборите, най-късно една две седмици след това, за да може да има бюджет, правен от новото правителство”, заяви Николай Бареков, лидер на “България без цензура” (ББЦ). Евроизборите на 25 май бяха дебют за ББЦ, която формира коалиция и успя да спечели около 10% и да вкара двама депутати в Европарламента.

Ивайло Калфин: ДПС, ГЕРБ и Бареков имат интерес от вот до края на годината

Ако изборите се проведат до края на годината, най-големият губещ ще бъде БСП, защото тя няма да има възможност да представи нови идеи и да възстанови част от доверието на избирателите. Искането за предсрочни избори е в полза на три сили – ДПС, ГЕРБ и “България без цензура“, коментира Ивайло Калфин, водач на листата на формацията на бившия президент Георги Първанов, която получи около 4% на евроизборите и не спечели нито един мандат. АБВ вече обяви, че ще става партия, но не е ясно дали това ще се случи, ако има незабавни избори.

 

“В последните няколко месеца г-н Местан взе политическата инициатива. Той даде оценка на изборите, първи заговори за промяна в правителството, сега той обяви предсрочните избори. Ако сега се обявят избори, БСП няма да има възможност да реагира адекватно. Това означава, че тя политически няма да има какво повече да каже на избирателите“, обясни Калфин пред БНР.

Той посочи, че още от създаването си сегашното правителство има изключително нестабилна парламентарна подкрепа и поради тази причина не може да бъде ефективно.

“Какъв беше смисълът от тази година и стоенето на инат на власт? На следващите избори вероятно ще се създаде коалиция, която ще има при всички случаи над 120 депутати, които ще й дадат добра парламентарна подкрепа“, прогнозира той.