Началникът на сектор БОП-Стара Загора Ивайло Димов получи минимална условна присъда от една година затвор с 3-годишен изпитателен срок за опита си да склони прокурор за сключване на благоприятно за наркодилър споразумение.

Окръжният съд в Сливен е признал Димов за виновен за престъпление срещу правосъдието, за което Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор, съобщиха от прокуратурата.

Димов е подсъдим и за престъпление по служба, за което обаче съдът го е оправдал и от държавното обвинение уточниха, че ще протестират присъдата в тази ѝ част. Специализираното звено „Антикорупция“ прати шефа на антимафиотите на съд през ноември 2016 г. Според обвинението той е извършил престъпление по служба с две отделни деяния и престъпление срещу правосъдието, тъй като се срещал със съдии и прокурори, за да опита да издейства минимално наказание за многократно осъждан за наркоразпространение мъж.

През октомври 2015 г. Димов отишъл при окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов и при негов заместник, за да иска забавяне на разследването и „по-специално отношение“ към задържания отново наркодилър. Димов поискал и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни условия за обвиняемия. Магистратите му заявили, че това, което иска е „нередно“ и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си. По същото време той се видял и с наблюдаващия прокурор, за да го склони да изготви споразумение по делото.

През пролетта на следващата година Димов отново се срещнал с окръжния прокурор и дори с председателя на Окръжния съд в Стара Загора Красимир Георгиев и пак настоявал да бъде сключено споразумение по делото, като искал по-леко наказание за обвиняемия, който в крайна сметка е бил осъден на 5 години затвор.