От тази година заплатата на полицай и пожарникар със средно образование е 717 лв. Това става ясно от публикуваните днес в Държавен вестник промени в наредбата, с която се регламентират основните месечни възнаграждения в МВР.

С тях се предвижда увеличение от 55 лв. на заплатите на най-ниските длъжности – полицаи, пожарникари, младши инспектори, разузнавачи. Например един старши полицай вече ще получава 728 лв. основна заплата, вместо 673 лв.

Увеличението на останалите заплати е с 30 лв., като на практика се вдигат парите, които получават всички – от главния секретар на МВР до например полицейски инспектор IV степен в Главната дирекция „Национална полиция“ (ръст от 915 лв. на 945 лв.) Така основното възнаграждение за най-високата професионална длъжност в системата става 2166 лв.

Професорската заплата в Академията на МВР също се увеличава с 30 лв. от 1318 лв. на 1 348 лв. Основното възнаграждение на доцентите във висшето училище става 1295 г., а на асистентите – 1106 лв.

В края на миналата година полицаите проведоха серия от протести с искане за увеличение на заплатите. Те настояваха за ръст от 15% със задна дата от 2017 г. Служителите на реда изтъкнаха като аргумент и повишената им натовареност през първата половина на 2018 г. заради председателството на Съвета на ЕС, което от началото на годината беше поето от България.