Заради отказ на съдия от Върховния административен съд да встъпи като заместник-шеф на Административен съд София-област, освободената като зам.-шеф на Върховния административен съд Румяна Монова не може да стане редови съдия. Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

На 28 ноември 2017 г. СК на ВСС освободи от ръководството Румяна Монова и реши тя да бъде назначена като редови съдия на мястото на колегата й от ВАС Любомир Гайдов, който пък бе назначен за заместник-председател на АССО.

Темата бе поставена от заместник-председателя на Комисията за атестирането и конкурсите Красимир Шекерджиев, който предложи в условията на спешност СК на ВСС да поиска от Пленума на съвета да открие щатна бройка за съдия, която да бъде заета от Румяна Монова.

Шекерджиев добави, че КАК е била сезирана от новия председател на ВАС Георги Чолаков на 10 януари 2018 година. Шекерджиев поясни, че във ВСС е постъпило искане за откриване на 4 щатни бройки на съдии от предишния шеф на ВАС. А преди дни Чолаков е поискал разделяне на искането и спешно произнасяне на съвета за отпускане на една бройка. И това е внесено на днешното заседание.

Шекерджиев обясни още, че срокът за встъпването на Любомир Гайдов е изтекъл без той да отиде на работа в АССО. Олга Керелска попита Георги Чолаков защо Гайдов се е отказал, на което шефът на ВАС заяви, че причините били лични и че колегата му е заявил, че няма да встъпи. Чолаков добави, че вече има ново предложение на шефката на АССО Мария Иванова за назначаването на друг съдия за заместник-шеф.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев призова колегите си да гласуват предложението, за да може най-сетне Георги Чолаков да сформира екипа, с който да работи.

Единодушно колегията реши да предложи на Пленума на ВСС спешно откриване на една бройка за Румяна Монова.