Първи реакции след изказването на Местан – социалистът Янаки Стоилов обясни, че правителството има няколко важни индустриални проекта, които трябва да започне, и това ще определи живота на кабинета.

“Като мандатоностели имаме друга по-важна отговорност. Тя е да представим важните и конкретни задачи, които трябва да реши правителството. Да ги разискваме с него, с партньорите още през следващата седмица. И според това, дали те ще бъдат възприети, дали ще се постигнат по тях конкретни резултати в предстоящите месеци, ще зависи дали е оправдано и колко да продължи животът на правителството и на парламента. Ръководим се от интересите на страната и на нашите избиратели. В момента пред България стоят много важни задачи. Ние сме готови да направим всичко, което зависи от нас за намирането на положителен изход от тях, но това ще зависи както от нашите усилия, така и на партньорите и на правителството”, коментира Стоилов.

Ако тези задачи, разбира се в конструктивен диалог в голямата си част не бъдат възприети, ако те бъдат оспорвани или отхвърлени, ние дори нямаме основание да заявяваме подкрепа. Така че нашата цел е да се постигне стабилност, но не просто чрез разговори за различните варианти на изборите, а за изпълнението на конкретни ангажименти”, добави Стоилов.

По думите му тези задачи са свързани с реализацията на няколко индустриални проекта: “Тази прогноза беше, казано на езика на тотализатора 1:Х:2 – тя предлага всички възможни опции, но има още две. Изброите да са по-рано или по-късно от тези дати. Да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето”.