„Първите три партии са сигурни – ГЕРБ, БСП и ДПС. Оценявам като слабо вероятна хипотезата никоя от малките партии да не попадне в парламента, както и всичките да влязат вътре”.

Това обяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия социологът Юрий Асланов от социологическа агенция АФИС.

По думите му активността на избирателите спада, което той определи като феномен на кампанията.

„На практика кампанията като че ли отблъсква хората”, констатира Юрий Асланов.

„Едно огромно мнозинство от хората, които изобщо няма да гласуват, не вярват, че след 5 октомври ще настъпи съществена промяна от това, което ще се произведе на изборите”, поясни социологът.

Анализът на АФИС показва, че на предстоящите извънредни парламентарни избори големите изненади могат да дойдат по линия на малките партии.

Пет са партиите, които получават предварителна подкрепа на сравнително близка дистанция до бариерата от 4%. Като за момент забравим за трите сигурни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, формациите, които разполагат с шансове за бъдещо парламентарно представителство, макар и в различна степен, са „Патриотичният фронт”, Реформаторският блок, АБВ, „България без цензура” и „Атака”.

Още три партии демонстрират потенциал да прескочат бариерата от 1% – „Зелените”, „Глас народен” и „Движение 21″.

Докато през миналия месец очакванията бяха за около 50-55% избирателна активност, иначе казано около 3,5 – 3,6 млн. души, в средата на септември тази прогноза търпи съществена корекция до нива 45-50% активност или 3-3,2 млн. души.