Изслушването в Европейския парламент (ЕП) и на последните двама кандидати за еврокомисари преминаха без сериозни проблеми и се очаква евродепутатите да гласуват състава на новата Европейска комисия (ЕК) още в сряда.

Кандидатът на Словения за еврокомисар по транспорта Виолета Булц и на Словакия – за зам.-председседател на комисията с ресор енергетика – Марош Шефчович преминаха последни изпита пред  ЕП, след като се наложи разместване в екипа на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Това стана, след като първият кандидат на Словения за еврокомисар Аленка Братушек, която бе предложена за зам.-председател с ресор енергетика бе отхвърлена от евродепутатите. Новоизбраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи нейното портфолио да мине към словака Марош Шефчович, който първоначално трябваше да отговоря за транспорта, а новият словенски кандидат да вземе неговия ресор.

Шефчович заяви по време на изслушването, че диверсификацията на доставчиците на газ остава приоритет и за новата европейска комисия, но не и строежът на газопровода “Южен поток”.  Според него Европейският съюз трябва да окаже политическа и финансова подкрепа на конкурентния проект Южен газов коридор.

”Не можем да приемем такъв мащабен проект да се реализира на територията на Европейския съюз от компания, която не желае да спазва правилата”, заяви Марош Шевчович, цитиран пред БНР.

Той обясни пред евродепутатите и че не вижда как “Южен поток” ще подобри енергийната ситуация или ще разнообрази газовите доставки. За да разсее изцяло появилите се в последните дни съмнения, че е донякъде проруски настроен, Шевчович добави критики към Русия, че използва газовите доставки като оръжие, и определи това като неприемливо.

По същото време пред друга парламентарна комисия – по транспорт, вторият словенски кандидат Виолета Булц се опита, и според повечето неофициални оценки – успя да убеди евродепутатите, че има необходимите качества да бъде комисар и да поеме този ресор.

След края на двете изслушвания от групите на Европейската народна партия и на социалистите направиха положителни коментари и за Марош Шевчович, и за Виолета Булц. Очаква се и двамата да получат одобрението на ресорните комисии, и по-късно днес процедурата по изслушванията да бъде обявена за успешно приключена. Така утре Европейският парламент ще може да гласува и цялата нова комисия, и мандадът й ще започне по график – от 1-ви ноември.