Таксата за възстановяване на здравните права за всички българи, които не са си плащали здравните осигуровки в продължение на повече от 3 години, да стане 2000 лв. от април 2015-а. Около тази мярка за борба с неосигурените се е обединил Висшият медицински съвет към Здравното министерство, който този следобед проведе първото си заседание, съобщи председателят на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев. Към момента, за да получи достъп до лечение по каса, всеки, който не се е осигурявал, в продължение на три или повече години, трябва да заплати здравните си осигуровки за последните 36 месеца, което възлиза на около 700 лв. Предвижда се обаче тази сума да се увеличи на 2000 лв., защото толкова била и средната в Европа. На заседанието си днес съветът взе решение още пакетът от услуги, които Здравната каса покрива, да се раздели на три.

Към момента ако сме здравнонеосигурени, в продължение на години, за да се лекуваме в болница по Здравна каса, трябва да покрием всички здравни осигуровки за последните три години. Сумата, която дължим в този случай, не надвишава 700 лв., информира Стоян Тонев.

„В първото тримесечие ние няма да увеличаваме тази сума, т.е. ще изчакаме тези, които имат съвест, да си възстановят върху тази сума. След тази дата обаче ще увеличим реалната сума за възстановяване на здравни осигуровки на 2000 лева. Изчислено е, че сумата, която обикновено се заплаща в Европа, имам предвид тези страни, които са по-близки по манталитет, като Гърция, Италия, Испания и Португалия, е 1000 евро”, каза Тонев.

Когато заплати тези средства, неосигуреният вече ще има достъп до пакета от услуги, които покрива Здравната каса. Той пък от своя страна ще се раздели на три – спешен, базов и допълнителен, информира здравният министър д-р Петър Москов. Спешният се отнася до оказването на спешна медицинска помощ и от него ще могат да се възползват и неосигурените.

„Предложението, което ще залегне в законодателни изменения, е свързано с формиране на базов пакет на Националната здравноосигурителна каса, който обхваща всички тези заболявания, които оформят 90% от причините да сме болни и да умираме по-рано, отколкото хората в ЕС. Останалото количество заболявания оформят допълнителен пакет”, каза Москов.

Така всички здравноосигурени лица ще имат достъп и до спешния, и до базовия, и до допълнителния пакет. Последният обаче ще им даде възможност да доплащат доброволно, в случай, че искат да се лекуват по-бързо.

„Допълнителен пакет. Той ще бъде лимитиран като количество пациенти, които могат да бъдат лекувани от съответното заболяване за определено време, т.е. е свързан с формирането на листа на чакащи, което може да бъде избегнато при допълнително доброволно осигуряване”, каза още министърът.

Пакетът от законови промени, в който се предвижда всичко това, се очаква да бъде относително завършен до април следващата година, категоричен бе министърът на здравеопазването.