Шотландия остава в Обединеното кралство, след като 55,3 на сто от гласувалите във вчерашния референдум в Шотландия са подкрепили оставането й в Обединеното кралство, а 44,7 на сто са се обявили за независимост. Това са резултатите след окончателното преброяване на гласовете във всичките 32 избирателни окръга, съобщи Франс прес. Активността е била рекордна – 84,6 на сто.

Гласуването продължи до четвъртък полунощ българско време.

Столицата на Шотландия – Единбург, е гласувала против независимост, съобщиха световните агенции. 61 процента от жителите са отхвърлили независимостта и само 39 процента са гласували с “да”. В избирателните списъци са фигурирали 378 хиляди души. Активността е била 84 процента.

Най-големият град на Шотландия – Глазгоу, пък гласува за излизане от състава на Великобритания, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. 53 процента от фигуриращите в списъците 486 хиляди избиратели са подкрепили независимостта при активност 75 процента.

След преброяването на гласовете в повече от половината от 32-ата избирателни окръга обаче резултатите показват, че водят юнионистите. Само в два от тях – Денди и Западен Дъмбартън – печелят привържениците на независимостта, съответно 57 и 54 процента.

Шотландския националистически лидер Алекс Салмънд призна поражението на привържениците на независимостта на вчерашния референдум в Шотландия, предаде Ройтерс. “Шотландия реши с мнозинство да не става независима държава”, заяви той и призова всички шотландци да приемат резултатите от вота.