Апелативният съд във Велико Търново потвърди мерките за неотклонение „задържане под стража” на шефа на ДАИ – Плевен Николай Николов, заместника му Георги Мъцин и Илко Илиев – собственик на транспортна фирма. Тримата бяха оставени в ареста от Окръжния съд в Плевен, а сега и апелативните магистрати потвърдиха най-тежката мярка. Определение на въззивната инстанция е окончателно.

Ръководството на автомобилната администрация в Плевен бе задържано на 23 октомври при акция на ДАНС заради изнудване на транспортни фирми и корупционни практики.

Инспекторите са изисквали от транспортните фирми плащане на месечен абонамент и са настоявали извършването на годишни технически прегледи да става в точно определен пункт. „Такса спокойствие” е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Установени са случаи на плащания при извършени пътни нарушения.

Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС. Третият задържан – Илко Илиев, собственик на транспортна фирма, също е обвинен като помагач на шефа на ДАИ – Плевен при искане и получаване на подкуп в размер на 4000 лева, както и за незаконно държане на боеприпаси. Престъпленията са извършени в периода юли – октомври тази година.

Това е вторият подобен случай за последните месеци, след като през август бяха задържани директорът и част от служителите на ДАИ-Велико Търново заради корупционни схеми.