Военният министър в служебния кабинет Велизар Шаламанов поиска да бъде свикан Съветът по сигурността към Министерския съвет заради информациите, че българи се сражават на страната на “Ислямска държава”.

“Най-голямата заплаха е, ако не помним историята и не поддържаме армията си такава, че да може винаги да ни защити. Надявам се, че правителството има достатъчно капацитет да анализира и да реагира на всеки възможен риск и заплаха”, заяви Шаламанов в събота.

По-рано тази седмица Шаламанов съобщи, че е постъпила информация от съюзниците, че българи се сражават на страната на джихадистите.

Според международни анализатори в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак има хиляди чуждестранни бойци от различни страни. ООН призова всички страни да криминализират участието на свои граждани като бойци в екстремистки групи, както и вербуването и спонсорирането на други лица със същата цел. Много държави вече направиха това, но не и България.

Наскоро служебният външен министър Даниел Митов също предложи да бъде инициирано законодателство, което да криминализира участието на български граждани в редиците на екстремистката групировка “Ислямска държава”, но все още няма развитие по въпроса.