Проруските сепаратисти от  самопровъзгласилата се Донецка народна република  са предали черните кутии от сваления самолет MH17 на малайзийските власти, съобщиха във вторник световните агенции.

“Виждам, че черните кутии са непокътнати. Макар и леко повредени, но в добро състояние”, каза полковник Мохамед Сакри от Съвета за национална сигурност на Малайзия.

Влакът с тленните останки на жертвите от катастрофата е пристигнал в Донецк. Той е на път за Харков. Екпертите от Малайзия и Холандия също ще пътуват с него.

Проруските бунтовници обявиха, че прекратяват огъня в радиус от 10 километра около мястото, където се разби самолетът с 298 души на борда.

Целта е да осигурят на международните експерти безопасен достъп до мястото на инцидента. Холандия ще оглави разследването на катастрофата.

Тази нощ Съветът за сигурност прие резолюция за катастрофата в Източна Украйна. В нея се посочва, че самолетът е бил свален. Резолюцията призовава за провеждане на щателно и независимо разследване, пълен достъп за международните експерти до мястото, където е паднал самолетът, както и търсенето на отговорност на лицата, виновни за катастрофата.

 

Руският президент Путин оцени високо документа. В същото време обаче постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обвини властите в Киев във фалшификации при доказването на вината на сепаратистите за катастрофата на малайзийския Боинг.