Държавните служители да заплащат здравните си вноски. Такива законодателни промени ще инициира здравният министър Таня Андреева. Това тя обещава пред радио “Фокус” в понеделник.

За да може заплащането на здравните услуги от пациентите да се сведе до минимум, трябва или всички да плащат здравните си вноски, или да се въведе допълнително здравно осигуряване за всички медицински дейности извън основния пакет, смята Андреева.

В момента здравните вноски на държавните чиновници, в армията и МВР се поемат изцяло от държавата, решение, което беше взето от правителството на Симеон Сакскобургготски, за да се направи работата в администрацията по-привлекателна.

Според нея в момента болниците, за да не откажат услуга, се стремят с ограничения си ресурс да изработят всичко, така че пациентът да бъде обгрижен в пълния комплект от дейности, които са необходими.

По думите й годината се очертава да бъде много тежка за Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), защото ресурсът трудно ще стигне на касата до края на годината, за да заплати медицинската дейност на болниците.

Точно това налага тежки, непопулярни решения като това управлението на НЗОК да бъде поето на ръчно управление, т.е. всеки месец да се следи разходът за болнична помощ, да се преценяват дефицитите и излишъците, ако има такива, каза Андреева.

Според нея е твърде рано да се говори за актуализация на бюджета на НЗОК.

Двама са кандидатите за директор на фонда за лечение на деца, съобщи още здравният министър.

Единият е доцент, педиатър в Университетската специализирана болница, а другият е икономист. До края на седмицата ще се реши кой да оглави фонда, каза Андреева.

Надявам се да има кандидат, който да може да се справи с новите предизвикателства. Напрежението около фонда създава несигурност и затова капацитетите в тази област се пазят да не бъдат замесени, допълни здравният министър.

Въпреки тежката обстановка, в която работи правителството, ние успяхме да направим много неща, похвали се Андреева и посочи като пример спасени десетки милиони евросредства по програмите, насочени за здравеопазване.