Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев съобщи изненадващо, че няма да се откаже от мястото си на евродепутат и ще замине за Брюксел, макар и за кратко.
 

В петък, преди да изтече крайният срок, в който ЦИК обявява имената на 17-те български евродепутати, Станишев обясни пред репортери в парламента, че има ангажимент към Партията на европейските социалисти (ПЕС) на 18 юни и ще напусне ЕП на 1 юли, за да се върне у нас и да продължи да бъде депутат.

 

Преди това има заседание на групата на европейските социалисти, имам 7 дни да напиша писмено заявление до ЕП, че се отказвам да бъда евродепутат, така че не правете драми напразно, посъветва той.
 

Станишев съобщи още, че на първото заседание на групата на социалистите и демократите ще предложи за председател на групата Мартин Шулц. Това е важно политически от гледна точка на позицията, на решенията на групата, които предстоят, подчерта лидерът на българските и европейските социалисти.

Още в началото на кампанията Станишев подчерта на няколко пъти, че няма да остава в Европарламента, въпреки че води листата на Коалиция за България. Опозицията го обвини, че се опитва да се спаси в Брюксел.

 

Сметките на БСП и Станишев се объркаха тотално, след като левицата претърпя катастрофална загуба на изборите на 25 май, а нейният лидер и водач на листата бе изместен от сложения под №15 Момчил Неков заради получените преференции. Неков реши да не се отказва от невероятния шанс, който го изстреля в ЕП.

 

Решението на Станишев означава, че Петър Курумбашев, който трябва да заеме неговото място като евродепутат, ще стори това по-късно.

 

Дали събитията ще се развият точно така, зависи и от това дали лидерът на БСП и ПЕС ще успее да се пласира на висока позиция в Брюксел, каквито амбиции има. Според източници от БСП, Станишев си е оставил различни опции, една от които е да бъде излъчен за еврокомисар, поради което БСП ще отложи предсрочните избори поне до есента, за да може сегашното правителство да го предложи.

 

Има обаче и вариант Станишев да бъде избран за председател на групата на ПЕС в ЕП на мястото на Ханес Свобода, който пък да стане шеф на Европейския парламент, разделяйки си се мандата с представителя на ЕНП, ако европейската десница и левица постигнат такова съгласие. При такава развръзка Станишев очевидно ще си остане евродепутат и Курумбашев няма да замине.

 

Междувременно Централната избирателна комисия (ЦИК) е уважила искането на избрания за евродепутат Делян Пеевски от ДПС да не бъде обявяван за такъв. Мястото му заема петата в евролистата на партията Искра Михайлова.

 

ЦИК обявява в 17.30 ч. в петък имената на 17-те български евродепутати.

 

Предишния ден комисията изпадна в спор по въпроса кой е моментът, до който избраният за евродепутат може да се откаже от мандата си – дали до приключване на изборите или до обявяване на мандата. Въпросът не е уреден изрично в Изборния кодекс. ЦИК излезе с решение, обвързано очевидно с правилника на ЕП, според което мандатът на евродепутата започва да тече от деня на първото заседание на новоизбрания ЕП и полагането там на клетва. Ако избран за евродепутат иска да се откаже от мястото си, той трябва да стори това до една седмица преди първото заседание със заявление до ЕП. Ако не направи това и остане евродепутат, чак тогава загубва другата си изборна позиция, в случая – на депутат от националния парламент.