Цените на винетните стикери за леки коли за следваща година няма да се променят, обяви на пресконференция министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя и председателят на управителния съвет на агенцията “Пътна инфраструктура” Стефан Чайков представиха визията и защитата на новите винетки, съобщава БТА.

Годишните винетки за леки автомобили и догодина ще струват 67 лв., месечните – 25 лв., а седмичните – 10 лева. Без промяна са и цените на винетките за колите от категориите, в които влизат тежкотоварните камиони и автобусите.

Продажбата на винетки за 2014 г. започна от днес в поделенията на “Български пощи”, а от 20 декември стартира във всичките над 3300 дистрибуторски пункта.

До коледните празници в пунктовете ще има над 1,8 млн. винетки от различни видове и за различни категории превозни средства. От тази бройка над 1 млн. са годишните стикери за леки коли.

До края на месеца ще върви паралелна продажба на винетки за тази и за следващата година. Годишните винетки за всички видове превозни средства и тази година са валидни до 31 януари 2014 година.

До края на ноември са продадени над 6,1 млн. винетки, като до края на годината очакванията са броят им да достигне 6,5 милиона. Приходите възлизат на близо 216 млн. лв., а постъпленията нарастват с над 7 на сто, или с около 16 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Ръст има и при продажбата на месечните и седмичните винетки за товарни автомобили и автобуси, както и на седмичните, месечните и годишните винетки за леките коли.

Приходите от пътни такси и разрешителни, издадени от пътната агенция, до края на ноември са близо 9,5 млн. лева. За същия период на миналата година са били 8,9 млн. лв., което е ръст от над половин милион лева.

Общо реализираните приходи през тази година от винетни и пътни такси са около 240 млн. лева.