Цената на природния газ ще остане без промяна от 1 януари. Това стана ясно на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, председателствано за първи път от Боян Боев, който бе назначен само преди два дни. По време на заседанието стана ясно, че доставките на природен газ за страната ни не са застрашени, а “Булгаргаз” вече е завела дело за събиране на вземанията си срещу “Топлофикация – Враца” за около 2 млн. лева.

На заседанието газовото дружество бе представлявано от експерта Александър Петров, въпреки че на върха на дружеството също има промяна. Дългогодишният директор Димитър Гогов бе отстранен от длъжност, а на негово място встъпи Шишман Чаушев, който обаче не дойде в регулаторния орган.

Основните длъжници на Булгаргаз са топлофикационните дружества в София, Враца, Плевен и Бургас, както и “Оранжерии – Петрич” и газоразпределителното дружество “Промишлено газоснабдяване” в Сливен. Тези дружества формират над 90 на сто от вземанията на обществения доставчик или 124 млн. лв. Общо дълговете към Булгаргаз възлизат на 131 млн. лв. Единствено към врачанската топлофикация е заведено дело. При завеждането на делата се гледа и размерът на най-старото задължение, обясни Петров.

За първи път след встъпването в длъжност на нов председател на ДКЕВР, той не представя приоритетите в работата си пред медиите при първата си среща с тях. Боян Боев, който формално водеше заседанието, обеща, че след като се запознае с работата на комисията, ще даде официална пресконференция следващата седмица. Боев, който досега бе изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, зае мястото на Анжела Тонева, която подаде оставка заради напрежението в енергетиката, но стана съветник на премиера Пламен Орешарски.