Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев иска сръбски паспорт, за да избегне екстрадиция, съобщи сръбският вестник “Блиц”. Правните експерти в страната обаче са на мнение, че това не може нито да помогне, нито да отложи екстрадирането му в България.

Проф. Милан Шкулич от Юридическия факултет в Белград твърди пред изданието, че дори Василев да е поискал сръбско гражданство, това няма да попречи на екстрадирането му в България.

Сръбски гражданин не може да бъде екстрадиран, но това не се отнася за тези лица, които са в процес на получаване на гражданство, а при разглеждане на решението съда взема предвид гражданството, което лицето има в момента, твърди Шкулич.

Засега Василев пребивава в луксозен белградски хотел и всяка сутрин се подписва в полицията, както му е наредил съдът.

Съветниците на сръбския президент Томислав Николич – Павле Башич и Предраг Милкич, за които има предположения, че са поставили под своя защита българския банкер, отказват коментари.

Журналистът от сръбския вестник “Блиц” Вук Цвийич каза пред БНР, че Василев има много важни за властта в Сърбия инвестиции. “Това е фабриката, която той купи в Паричин. Тези инвестиции от около 150 милиона са от особено значение за властта в Сърбия. На откриването на фабриката присъства и президентът на Сърбия”, напомни журналистът.

Когато има чужди инвестиции, сръбските политици винаги се опитват да се представят като заслужили за това нещо, но тепърва ще станат ясни връзките на Василев с властта, коментира той.

Цветан Василев е собственик на най-големия завод за амбалажно стъкло на Балканите, който се намира в сръбското градче Парачин.

Миналата седмица Василев се предаде в полицията в Белград, но отказва да се завърне в България, тъй като българският съд отказва да отмени заповедта за ареста му.

“Преди две седмици Василев е бил видян в Паричин. Той е регистриран в Паричин. След това вероятно е започнал да се крие. След това е заминал за Белград. Според информацията, която имаме, се е движел от един хотел в друг в Белград. Странното е, че на него не му е наложен екстрадиционен арест”, коментира журналистът Вук Цвийич по повод обстоятелствата около беглеца Василев.

Цвийич каза още, че е необичайно за Сърбия и рядко се случва властите на страната да не арестуват човек, който е в списъка на Интерпол за издирване.

“Доколкото разбрахме, той има контакти с двама съветници на президента на Сърбия. Имаме съмнения, че именно тези два контакта са причината за неговото по-различно третиране”, каза журналистът от “Блиц”.