Справката на МВР за срещите между депутата от ДПС и заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, докато е бил вътрешен министър, е фалшифицирана до голяма степен чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници.

Това обяви самият Цветанов във вторник пред бТВ, ден след като стана ясно, че партията му печели убедително европейските избори, а БСП и ДПС са с изравнени сили.

През февруари Пеевски разпространи информация от официална справка на МВР, според която двамата се били срещали по време на мандата на ГЕРБ 40 пъти в кабинета на вътрешния министър. Дотогава пък Цветанов твърдеше, че се е виждал с медийния магнат не повече от 7 пъти в този период.

“Смятам, че темата за срещите с Пеевски се изговори достатъчно. Има тотално несъответствие в справките и поне над 60% от данните за срещите ни са неверни… Името на Пеевски е дописано в справката, за да се разобличи един човек, и всичко, което ми се случва в рамките на една година е в тази посока”, коментира Цветанов пред бТВ във вторник.

Запитан дали това означава, че в МВР се фалшифицират документи, той заяви, че това е станало практика, добавяйки лаконично, че не било нормално дневниците да бъдат вземани от главния секретар и да са в кабинета на министъра. Бившият МВР шеф обаче не коментира данни от своята справка за посещенията на Пеевски, която сам поиска още през февруари.

“Ще изчакам да минат всички тези дела, но съм спокоен, защото съм се придържал към българското законодателство. Говори се много за моите имоти, но първият е от 1964 г., вторият – от 1973 г. Третият апартамент е от това, че получавам 1/6 от него, защото баща ми почина, а апартаментът на тъста и тъща ми е прехвърлен на тяхната дъщеря. Закупил съм само 2 апартамента”, обясни Цветанов за имотите си, коментирайки първата си оправдателна присъда отпреди ден.

По повод думите на партийния си лидер Бойко Борисов, че би преговарял с ДПС и партията на новия политик Николай Бареков само, ако в следващия парламент ГЕРБ няма мнозинство, Цветанов коментира, че това не означавало сближаване.

“В момента не мога да кажа България без цензура какъв политически профил имат. Имаме един неясен политически субект и нямаме намерения да провеждаме разговори с тях”, добави той, уточнявайки, че ако е трябвало да има сближаване между ГЕРБ и ДПС, то е можело да се случи още преди година.

 

“С Реформаторския блок сме в едно политическо семейство и е съвсем нормално да има мостове за партниране с такива партии. За нас естествения ни партньор е РБ”, каза още бившият силов вицепремиер.