”Тефтерчето на Филип Златанов беше единствено с цел дискредитиране на президента и удар на ГЕРБ. Ц.Ц. не е Цветан Цветанов, Б.Б. не знам кой е. Попитайте разследващите и тези, които съхраняват тефтера. Не се разпознавам”. Така заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов коментира скандала с тефтерчето в сряда пред бТВ.

Противно на общия тон на говорене, той не изрази някакво възмущение заради тяхното изчезване. ”С Филип Златанов не съм разговарял по телефон, срещал съм го най-много два-три пъти”, допълни Цветанов.

Засега единственият, който се разпозна в инициалите от тефтера, остава Искра Фидосова. Тя напусна политиката след разразяването на скандала.

Правосъдният министър Христо Иванов определи изчезването на тефтерите на Златанов като ”тежък медицински показател” за състоянието на съдебната система. Президентът Росен Плевнелиев обясни, че кражбата не е случайна и напомни, че вещото лице, което е съхранявало тефтерите, е бивш сътрудник на Държавна сигурност.

Премиерът Бойко Борисов също се възмути от начина, по който се разнасят из София веществени доказателства.

Случаят е изключително съмнителен. Поднесената на широката публика информация е, че тефтерите са изчезнали от колата на вещото лице Стефан Бенчев. Той обясняваше, че е спукал гума на път към следствието, където е трябвало да остави веществените доказателства. Тефтерите били оставени в чантата му с лични документи на задната седалка. След като спукал гума, той бил отишъл до близките храсти да се облекчи и тогава някой му отмъкнал чантичката.

И досега няма нормално обяснение за поведението на вещото лице. Отделно той е съобщил за изчезването на тефтерите едва на другия ден.