“ГЕРБ иска избори, колкото се може по-рано. Няма значение коя от трите спрягани дати би се избрала, но така или иначе трябва първо да има подадена оставка. От начина, по който се говори, включително след вчера, се създава едно впечатление, че ще има оставка, ама надали. Докато не видя на практика подадена оставка, не им вярвам”.

Това коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева пред Дарик.

“Оттук насетне, ако ГЕРБ поеме управлението в някаква форма – самостоятелно или не, за нас е важно да се извади държавата от тази ситуация”, добави тя, загърбвайки тезата на лидера на партията Бойко Борисов, че формацията му ще управлява само сама.

По думите й за коалиции към този момент в ГЕРБ няма разговори:

“За нас е важно структурите ни да имат мобилизацията, която показахме на евроизборите. Нека да ни подредят избирателите, да се види коя политическа сила с какъв ресурс от гласове е и едва тогава, на базата на политики и общи цели, може да се говори за коалиции”.

Цачева отрече приятелство между опозицията и ДПС. Тя добави, че ГЕРБ все още не се е отказала от референдума за изборните правила:

“За нас въпросът за задължителното гласуване е свързан с този за електронното. Няма как да задължиш сънародниците ни в чужбина да гласуват иначе. А Коалиция за България не иска електронното гласуване. Това е дискриминационно спрямо българските гражданите извън страната. Ако успеем да се представим добре на изборите и направим стабилно мнозинство в следващото НС, има място за референдум и по трите изборни въпроса”.

По отношение на бедствието във Варна, където кметът е от редиците на ГЕРБ, Цачева заяви, че няма информация дали Портних не си е свършил работата.

“Очевидно нещо по веригата не е сработило, но проблемът с незаконните постройки не е само във Варна. Това го има в цялата страна”, добави тя.

За изненадващото включване на Симеон Дянков в в надзора на ВТБ Банк,  Цачева обясни, че това се е случил, „защото не са толкова много финансистите и банкерите на неговото ниво“

Тя изключи възможността да оглави следващото правителство, ако ГЕРБ спечелят изборите, но не отрече варианта Симеон Дянков да се върне в България като финансов министър и вицепремиер.

За Дянков, ВТБ и КТБ

“Не са толкова много финансистите и банкерите като него. Той доказа, че по време на криза, когато банкови системи се сриват под държавно управление, в България това не беше допуснато”, добави Цачева.

По думите й въпросът за връщането на Дянков е към човека, който поеме мандата, но в политиката нищо не било изключено.

“Аз съм много далече от изпълнителната власт. Убедена съм, че никога няма да имам задължението да съставям кабинет”, каза още депутатът от ГЕРБ.

Цачева определи развитието на събитията около КТБ в последните дни като “скандал” и се позова на медийни публикации, според които руската “Внешторгбанк” (ВТБ) имала “апетити” към българската банка от месеци. “Хората са притеснени. В тази ситуация на нас ни остава да се осланяме на професионализма на БНБ, които вчера поеха на ръчно управление КТБ. Не ми се мисли какво би се случило с КТБ, ако ефектът на доминото се задейства”, каза още депутатът от ГЕРБ и добави: “Вярвам на банкерите, че има достатъчно средства, че КТБ е стабилна банка. Но представяте ли си какво ще стане, ако се извият опашките пред всички банки.”

За Пеевски и щадящото отнишение към него

“Делян Пеевски е достатъчно влиятелен, но чак пък толкова, че да се пита всеки политик за него…” Така реагира заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева на въпрос за влиянието на Пеевски.

Запитана как гледа на обвинението на банкера Цветан Василев към Пеевски, че смята, че е „властелин на България“ и има ли такива властелини, Цачева отговори: “Властелини в смисъл да съборят държавата – може и да е така, но нямам информацията, за да дам конкретен отговор.”

Пеевски, който е депутат от ДПС, доскоро беше смятан за близък до Цветан Василев. В последните седмици обаче двамата се хвърлиха във взаимни обвинения през медиите, след като срещу Василев започна серия от прокурорски проверки, а трима души бяха задържани и след това освободени по подозрение в намерение за убийството на Пеевски. От петък Корпоративна търговска банка (КТБ) с мажоритарен акционер Василев е под специалния надзор на БНБ.

“Делян Пеевски е народен представител в 42-рото Народно събрание. И преди не съм говорила с него, и в сегашния парламент не съм говорила с него, защото знаете, че той не посещава Народното събрание”, каза още Цачева в отговор на въпрос защо от ГЕРБ често говорят срещу лидера на БСП Сергей Станишев, но никога срещу Пеевски. И добави, че няма нито контакт, нито отношение с него.