Започнатото разследване срещу тримата мъже, обвинени, че са подготвяли покушение срещу Делян Пеевски, започнало по неотложност след действие на МВР. Прокуратурата е била уведомена едва след това, заяви главният прокурор Сотир Цацаров и призна, че задържането им в ареста било грешка.

Единственото предположение, което може да се направи, е за евентуални намерения, които тримата имали да проследят Делян Пеевски, както и местата, на които той ходи.

Няма как прокуратурата да иска постоянното задържане на тримата, защото това би било процесуален инат – така главният прокурор коментира оттегления протест на прокуратурата срещу решението на Софийския градски съд, с което те бяха освободени от ареста.

По-рано през деня стана ясно, че прокуратурата се е отказала да протестира освобождаването на тримата мъже, обвинени за опит за убийство на Делян Пеевски. Това съобщиха от институцията.

След като Софийският градски съд освободи Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев заради липса на доказателства, те остават на свобода окончателно без мярка за неотклонение. Ръководството на прокуратурата е възложило на апелативните обвинители в София да проучат делото.

Установено е, че доводите на градската прокуратура, която поиска мъжете да бъдат върнати в ареста, не могат да бъдат приети от по-горната инстанция, тъй като липсват доказателства, че тримата обвиняеми са опитали да убият Пеевски.

Въпреки решението от държавното обвинение подкрепят действията на градските обвинители и посочват, че внушенията, че прокуратурата е фактор в политическия живот на страната, са недостойни и спекулативни.