До края на първото тримесечие на 2015-а разследванията на прокуратурата за КТБ, радикалния ислям, наводненията и взрива в Горни Лом да стигнат до финал. Такива очаквания изрази в предаването “Годината” по Дарик главният прокурор Сотир Цацаров.

Обвинител номер 1 коментира, че от самото начало на разследването в КТБ са започнали твърденията, че прокуратурата е предизвикала срива на банката. Според Цацаров, в течение на времето е станало ясно, че проблемите са започнали далеч преди разследването.

Според него една от най-удобните тези в момента е, че финансовото разузнаване и ДАНС са проспали „КТБ”.

“А, дали проблемите не са били създадени и са съществували далеч преди ние дори да помислим, че трябва да започнем някакво разследване и далеч преди някой да реши, че трябва да ни сигнализира, с какви подбуди е съвсем отделен въпрос. Дали всичкото това не е било градено през годините, за да обслужва и финансова империя, която трябва да бъде добре отглеждана и чрез политически интереси, или чрез политическа черупка над нея. Ще разберем ли истината за това къде е генезисът? Какво чуваме тези дни – финансовото разузнаване или ДАНС проспало КТБ, то това е една от най-удобните тези в момента. КТБ е създадена и от елементи от управляващия елит, нима има съмнения в това”, заяви Цацаров.

Той не смята, че истината може да се разбере от международен одит: “Международният одит би могъл да помогне за разбиране на последиците. Т.е. за проследяването на определени парични потоци, които отдавна са напуснали България. Самата истина, има неща, които и следствието не би могло да разкрие. Този одит най-вероятно ще започне да търси колко точно пари са напуснали България от КТБ. Нека да не говоря за цифри, но са много пари”.

По думите му най-вероятно на компанията Делойт ще бъде възложена експертизата: “Във времето нещата ги виждам така – през януари ще започне работа експертиза. Тя ще бъде възложена на служители на международна одиторска компания. Очакваме, че експертизата ще работи не повече от два-два и половина месеца. Компанията, на която ще бъде възложена тази експертиза, по реда на НПК, ще бъде най-вероятно Делойт”.

Утилизирането на боеприпаси у нас е сериозен проблем в нормативната база, коментира главният прокурор. Дали обаче ще има виновниците за взрива в Горни Лом, Цацаров лаконично заяви: „Изключително рисков процес – утилизация, съхранение, внос, износ, трансфер на боеприпаси, оръжие и прочее. Държава като нашата не само трябва да изпълни своите задължения, но е разрешила да бъдат реализирани доста нечисти търговски интереси с поемането на всички тези минни запаси, които Гърция просто е изпратила, разбира се съвсем законно на наша територия. Конкретни виновни се търсят в резултат на разследването. Не е редно да го кажа, защото звучи много грубо, не бива да забравяме в резултат на взрива загинаха и хора, които са управлявали както производствения процес, така и като цяло дружеството, което е действало в този завод и което е собственик на завода. Това не означава, че стремежът ни е разследването да приключи, като много от разследванията, до момента.