Националната агенция по приходите (НАП) е установила данъчни задължения на близки на депутата от ДПС Делян Пеевски в рамките на ревизията, назначена му от прокуратурата по линия на проверката по сигнала на “Протестна мрежа” срещу него, банкера Цветан Василев и новоизбрания евродепутат Николай Бареков.

 

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който коментира пространно в сряда все по-разрастващия се скандал между народния представител и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

 

Ръководителят на държавното обвинение добави, че все още не може да изнесе конкретни данни от ревизията на семейството на Пеевски, тъй като чака да получи окончателния акт на НАП по случая. Той не уточни дали визира установени дългове към държавата на майката на депутата – Ирена Кръстева.

 

Няма разследване за източване на КТБ

 

Цацаров категорично отрече да е образувано разследване срещу служители на КТБ за източването на банката, както съобщи в сряда сайтът “Пик”, станал известен в последните месеци с това, че е предпочитана трибуна от Пеевски.

 

“Има образувано досъдебно производство срещу подуправителя на БНБ (Цветан Гунев), за което сте уведомени. Същият е привлечен в качеството на обвиняем… Отговорни лица от КТБ не са разследвани. Разпитвани са свидетели, които са работели във фирмите, които са били претърсвани и от които е била иззета документация, но тези служители не са служители на КТБ”, добави главният прокурор.

 

Помолен да коментира факта, че напоследък въпросният сайт съобщава неофициална информация от прокуратурата, която в последствие бива потвърждавана официално, той коментира, че с това очевидно се цели разклащането на банковата система.

 

“Вие предполагам говорите за “Пик”, значи да го кажа на глас – нито тя (информационнта агенция) е говорител на прокуратурата, нито някой от прокуратурата работи в “Пик”. Информацията на агенция “Пик” е нейна информация – това си е за нейна сметка. Доколкото виждам излиза информация, която, малко или много, е предназначена да налее малко гориво в един огън, който явно не може да бъде разпален по друг начин, т.е. да бъде налято гориво в един огън на банкова нестабилност, паника сред хората и т.н.”, предположи главният прокурор.

 

По думите му публикуването на неверни информации за евентуално разследване за източването на КТБ е “наказуемо от гледна точка на Закона за кредитните институции, само че е административно нарушение и това нарушение не е от компетентността на прокуратурата”.

 

“На практика, като се замислим, защото аз разсъждавам от гледна точка на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), това е разпространяване на твърдения или слухове, които, малко или много, увреждат имиджа или търговското име на КТБ. С ръководството на БНБ се действа в нормална координация и мисля, че самото то предприема максимално адекватните мерки в случая. Нека не се създава паника и нека не се опитваме от едно разследване или от това, че БНБ е предприела адекватни мерки, въпреки всичко, да се опитваме да създадем нещо, което реално не съществува”, заключи Цацаров.