Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да има връзка между делото срещу председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и предстоящото му участие в конкурса за втори мандат на шефската позиция. Ръководителят на държавното обвинение не пожела да критикува и наблюдаващия прокурор по делото срещу Пенгезов Стоил Тойчев заради твърде дългото разследване, продължаващо 4 години.

“През тази година се обявяват процедури за 80 административни ръководители. Освен всичко друго през следващия месец има и европейски избори. Ако следваме тази логика (че дела се образуват заради изборите – бел.ред.), аз просто трябва да идвам всеки четвъртък тук, да отмятам присъствието си на ВСС, част от прокурорите да излязат в отпуска. Специализираното звено да бъде разпуснато и по време на избори прокуратурата да не работи”, каза Цацаров.

“Съжалявам, тя държавата е в такова състояние, защото живее от избори до избори. Може би затова правосъдието е в такова състояние, може би и медиите”, добави той.

Главният прокурор отказа да обясни защо делото е докарано до повдигане на обвинения четири години след неговото начало през 2010 година.

Преди ден стана ясно, че предстои повдигане на обвинения срещу председателите на Софийския апелативен съд и на Военно-апелативния съд Веселин Пенгезов и Петко Петков. И двамата магистрати са фаворити за втори мандат за шефските позиции, а е ясно, че евентуалното им привличане като обвиняеми със сигурност ще ги извади от състезанието.

Разследването срещу тях е за европейския проект “Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища”, който се реализира от Военно-апелативния съд. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., но реално са изразходвани 520 000 лв. Преди да стане шеф на Софийския апелативен съд Пенгезов бе председател на военния съд, а след това бе наследен от Петков. Новината в България дойде през австрийския всекидневник “Дер Щандарт”, а по-късно през деня бе пусната и разработка в сайта на българския вестник “Капитал”.

“Въпросите от 2010 до 2013 трябва да отправите на друго място (тогава главен прокурор беше Борис Велчев – бел. ред.). Въпросите от януари 2013 до настоящия момент може да отправяте към мен. Когато има повдигнато обвинение, ще бъдете уведомени по надлежния ред. Към настоящия момент мога само да ви кажа, че когато има информация, която няма да навреди на разследване и която прокуратурата може да обяви, тя ще бъде обявена”, каза Цацаров.

Той съобщи, че от януари 2013-та досега са разпитани 81 свидетели, и допълни, че напълно ще подкрепи преценката на наблюдаващия прокурор, който “има пълна свобода” да работи по това дело.