Вицепремиерът и социален министър Йордан Христотсков обяви, че “членовете на Консултативния съвет за оптимизация в осигурителната система никога и по никакъв повод не е обсъждал намаляване на броя на брутните заплати, получавани при пенсионираните военнослужещи и работещите в МВР и Министерството на правосъдието”.

Коментарът му става факт само ден, след като синдикатите на полицаите, военните и надзирателите обявиха, че ще излязат на общ масов протест в събота с искане за оставката на Христосков.

“Конкретни възрасти, ако въобще се стигне до въвеждане на възраст за пенсиониране в тези ведомства, диференцирани по отделни длъжности и ведомства в зависимост от тежестта и сложността на работа, ще бъдат съгласувани, както с институциите, така и със синдикалните организации, които има към тях”, увери той в сряда.

Опитвайки се да тушира създалото се напрежение и да избегне евентуалното масово напускане на служители на МО, МВР и МП, Консултативният съвет за оптимизация в осигурителната система предлага да бъде въведен преходен период от 3 до 5 години. В този срок униформените ще имат право да се пенсионират при досегашните условия – 27 години стаж, две трети от който в системата.

“Европейският съвет и през 2013 г., и през 2014 г. препоръчва на България да осъществи реформи в областта на социалното осигуряване, в това число да ограничи възможностите за ранно пенсиониране и да провежда политика към постепенно увеличаване на ефективната възраст за пенсиониране”, посочи Христосков.

Той припомни, че през 2010 г. средната възраст за пенсиониране в трите министерства е била 50.6 години, през 2011 г. – 49.4 години, през 2012 г. – 49.7 години, а през 2013 г. – 50.5 години.

“Предварителните данни за 2014 г. показват малко повишение в тази възраст поради това, че от 2013 г. в системата на Министерството на отбраната съществуваше фиксирана възраст за пенсиониране”, каза още вицепремиерът.

По данни на НОИ 66% от пенсиониралите се на 50-годишна възраст служители в специалните ведомства през 2010 г. са продължили да работят и да се осигуряват. През 2011 г. и 2012 г. пък делът на новите пенсионери от МО, МВР, МП, които са взимали едновременно пенсия и заплата е 61%. Според статистиката бившите служители в тези министерства получават пенсия средно 25.9 години (за 2013г.), като от 2010г. насам тази продължителност непрекъснато се увеличава.

Повод за недоволството на синдикатите на униформените стана изказване на социалния министър, отразено в стенограмата от заседание на Министерския съвет (МС) в края на септември, от което ставаше ясно, че служебният кабинет подготвя бъдещото прекратяване на ранното пенсиониране в сектора “Сигурност”.

“Нашата пенсионна система са пенсии за възраст, а не пенсии за прослужени години, както сега се пенсионират хората в специалните ведомства – при 27 години общ стаж, от които две трети кадрови. Средната възраст за пенсиониране е под 50 години. Същите тези хора започват да получават пенсии и продължават да работят – понякога в същите институции, макар и на друго работно място, но най-често в охранителни фирми и други. Независимо, че са извън системата, плащат се високи пенсии на хора, които продължават да работят. Това е прахосничество на средства в осигурителната система”, бе изказването на Христосков в МС преди около три седмици.

То предизвика острото недоволство на някои от профсъюзите на униформените, сред които Синдикалната федерация на служителите в МВР, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Синдикатът на служителите в затворите в България и Националната асоциация “Сигурност”.

“Протестът е реакция на разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на служители заети в Сектор “Сигурност” и демонстрираната в последствие арогантност пред хиляди български граждани, от министъра на труда и социалната политика в служебното правителство Йордан Христосков, който нарече исканията им за прозрачност комични и заяви, че те не са хората, които имат право да искат оставката му”, обявиха преди ден от четирите организации.

Освен за оставката на социалния министър, те настояват и за “незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор “Сигурност” без участието на техните представители”.