Фонд “Земеделие” изплати 957 583 523 лева по схемата за единно плащане на площ. Парите вече са по сметките на земеделските стопани, съобщи за Дарик министърът на земеделието Димитър Греков.

По думите му ресорното ведомство е спазило ангажимента първият транш от плащанията по схемата да приключи до края на месец януари.

Субсидиите са изчислени на базата на допустимите за подпомагане площи в Системата за идентификация на земеделските парцели.

Предстои да бъдат разгледани подадените възражения по определените допустими площи, които обаче са малък процент, обясни министърът.

Най-напред са изплатени на животновъдите останалите 30 на сто, които са били в размер на 30 млн. лв. След това по сметките на земеделските производители по системата за единно плащане на площ са влезли 957 583 523 лева. До края на деня или най-късно утре още 30 млн. лв. ще стигнат до земеделците допълнителните плащания, за които има споразумение със зърнопроизводителите.

Така че това, което обещахме – да бъдат изплатени всички средства, вече е изпълнено, декларира земеделският министър.

Той изрази убеждението си, че това е първа крачка към нормализиране на отношенията със земеделските производители, които да получават в началото на годината средствата и да могат да ги разпределят и потребяват по целесъобразност, така че да нямат проблеми през годината. Проф. Греков описа тези действия като подадена ръка от страна на земеделското министерство.

Министърът каза, възраженията по определените допустими площи, но те са много малък процент. Така нареченото второ плащане ще се извърши до края на февруари, както е по споразумение.