Мотивите за вота са „претоплен от миналата година тюрлюгювеч без сол”. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на дебатите на вота на недоверие заради провала във финансовата политика на кабинета „Орешарски”.

По думите на Чобанов, ако събираемостта на данъците продължава в същото темпо, в края на годината може да има преизпълнение.

Според Чобанов по предварителни данни за май данъчните приходи за месеца са 742 млн. лева, което е с 5,5 на сто повече спрямо миналата година.

Финансовият министър подчерта, че мерките за борбата с контрабандата вече дават резултат. Също така вече са видни и първите резултати от работата на звеното за фискален контрол.

Данъчните приходи през май се ускориха значително. Данъчните приходи без осигуровките за първите пет месеца на годината са с 5,5 процента по-високи от същия период на миналата година, отчете финансовият министър. Той направи съпоставка, че за първите четири месеца на годината те са били по-високи само с 0,7 на сто.

Събраните данъчни приходи през май са в размер на 742 млн. лв. Ако това темпо продължи до края на годината и през следващите месеци се събират поне по толкова, планът за данъчните приходи ще бъде преизпълнен с 200 млн. лв. Внушенията, че се задава апокалипсис в здравната система, че нарастват просрочията, не са верни, тъй като от началото на годината са изчистени просрочия по отношение на здравната каса, наследени от 2013 година, когато по думите на Чобанов бюджетът е бюджетиран само за девет месеца. Продължава процесът на приемане на правила, методики и процедури, които да позволят дисциплиниране на сектора, увери Чобанов.

Текущото забавяне на възстановяването на пари няма да повлияе негативно в годишен план на бюджета, каза още Петър Чобанов. Финансовият министър също така обърна внимание, че в момента има „временно отлагане” на плащания от Брюксел, а не категорично и тотално спиране на средства от оперативните програми. Чобанов смята, че през годините са правени грешки, но се надява те да бъдат коригирани.

Чобанов бе категоричен, че публичната инвестиционна програма осигурява равномерно разпределение на средства в общините и в никакъв случай няма политическо деление, в което „опозиционните общини” получават по-малко.

Финансовият министър каза още, че безработицата намалява, а икономиката ни вече се е задвижила.

Провежданата политика е повлияла благоприятно на икономическото развитие, увери Чобанов. Краткосрочните индикатори за икономическа активност растат от втората половина на 2013 година до момента. Безработицата се е увеличавала през последните пет години, а сега намалява, каза той, като допълни, че през първото тримесечие на 2014-а заетите са се увеличили с близо 40 000 души на годишна база. Били са приложени и неотложни мерки за стабилизиране на ключови държавни предприятия, с което са запазени около 10 000 работни места.

През първото тримесечие на 2014 година средната заплата е нараснала в реално изражение с близо пет на сто, а средният месечен размер на изплатените пенсии реално се е увеличил с 12,3 на сто, каза финансовият министър.

Позитивното развитие на пазара на труда и увеличаващите се доходи доведоха до нарастване на потребителското доверие, като през април то е достигнало най-високата си стойност от средата на 2007-а до сега. Устойчиво нараства и търговията на дребно, отчете Чобанов.

“Заварихме ситуация на спад на БВП през второто тримесечие на 2013-а с 0,2 на сто на годишна база и редица прогнози, включително и от страна на опозицията, че страната изпада в рецесия, които не се сбъднаха, както и мрачните, апокалиптични сценарии за втора, трета и четвърта актуализация през миналата година”, каза Чобанов.