Министрите на финансите от еврозоната постигнаха значителен напредък в усилията за договаряне на схема за закриване на проблемни банки, заявиха днес европейски представители, цитирани от ДПА.

Това засилва надеждите, че в следващите 24 часа може да има споразумение.

“Тази нощ постигнахме много важен пробив”, каза еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен след седемчасови разговори в Брюксел.

Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум изрази оптимизъм за евентуалното финализиране на споразумението на следващия кръг преговори.

“Имаме обща визия”, заяви френският финансов министър Пиер Московиси, добавяйки, че все още има детайли, които трябва да бъдат решени.

Преговорите ще се подновят днес сутринта, когато всичките 28 финансови министри от ЕС ще се опитат да финализират споразумението, допълва БТА.

Мярката цели да предпази данъкоплатците от това да плащат за спасяването на банки.

Това ще е вторият стълб от банков съюз за предотвратяване на кризи, който се смята за ключов за възстановяването на доверието в еврозоната, посочва ДПА.

ЕС се намира под натиск да постигне споразумение до края на годината, защото в противен случай новата схема може да изпадне в застой заради европейските избори през 2014 година, отбелязва Франс прес.