Управляващите ще търсят широка подкрепа за съдебната реформа

Управляващите ще търсят възможно най-широка политическа подкрепа за осъществяването на идеите от стратегията за съдебна реформа. Това е деклалирала вицепремиерът Меглена Кунева в четвъртък по време на срещата на представителите на правителството с мисията на Европейската комисия в България, информира пресслужбата на Министерския съвет. На срещата са присъствали още правосъдният министър Христо Иванов и вътрешният министър Веселин Вучков.

"Имаме висок политически ангажимент за провеждане на съдебната реформа и ще търсим максимално широко политическо съгласие за нея, за да може в близките месеци да започне изпълнението на конкретните мерки“, е казала Кунева.

Тя посочила, че правителството и парламентът ще намерят подходящ начин да отговорят на забележката на Висшия съдебен съвет, че разделянето на съвета на съдебна и прокурорска част изисква промени в Конституцията.

Стратегията за съдебна реформа предвижда разделяне на ВСС на две колегии – съдебна и прокурорска. Основната цел зад тази идея е да се гарантира възможност на съдебната власт да се самоуправлява, без да попада под влиянието на другите гилдии в системата. Другото ключово предложение в стратегията е да се извърши независима международна експертиза на прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров вече обяви своите резерви към това предложение. Според него прокуратурата може да бъде проверявана само в рамките на мониторинга на Брюксел.

Очаква се стратегията да бъде приета от Министерския съвет до седмица и след това внесена за обсъждане в Народното събрание.

Пред експертите от ЕК Христо Иванов е посочил, че изготвянето на стратегията и намирането на подкрепа от страна на съдебната власт е "голяма и безпрецедентна стъпка напред".

Управляващите са декларирали още, че приемането на изцяло нов Наказателен кодекс е средносрочна задача, която трябва да върви паралелно със спешни промени в кодекса. За целта ще се създадат две междуведомствени работни групи, които да изготвят промените.

"Няма да си позволим експерименти и сътресение в службите, още повече след това, което се случи през лятото на 2013 година“, коментирал министър Вучков, имайки предвид назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Той посочил още, че с промените в Закона за МВР, които в момента се обсъждат в Народното събрание, ще се решат голяма част от проблемите в разследването, създадени след преместването на ГДБОП миналата година. Плановете на ГЕРБ са антимафиотите отново да бъдат извадени от ДАНС и да се върнат в МВР.

Според Меглена Кунева един от съюзниците на българските власти при съдебната реформа е общественото мнение. По думите й обществото е "крайно чувствително по отношение на назначенията, затова и в момента и изпълнителната, и съдебната власт подхождат много внимателно и много по-открито в тази сфера".

Тя обявила, че планира да проведе публично изслушване на кандидатите за председател на БОРКОР. В момента и.д. шеф на БОРКОР отново е Елеонора Николова.

По време на срещата представителите на правителството отново подчертали, че резултатите от мониторинга на Брюксел не бива да се обвързват с присъединяването на страната ни към Шенген. Българските власти очакват това да бъде изрично записано в доклада.