Депутатите отхвърлиха президентското вето, наложено на някои текстове от Изборния кодекс. Това стана с приемането наново на Изборния кодекс. „За” гласуваха 138 народни представители, „против” – 80, нямаше въздържали се.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева разкритикува новия Изборен кодекс и обяви, че по закона има само козметични промени.

От ДПС, съвсем очаквано, защитиха кодекса. Народният представител Мустафа Карадайъ обаче поиска от президента съдействие за сезиране на Конституционния съд за забраната да се агитира на друг език, освен българския.

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че мотивите за ветото не са сериозни.

Тя определи колегите си от опозицията, и искането им за провеждане на референдум, като хора, които си търсят чудодейна виагра, за да им вдигне резултата.

Манолова обвини президента Росен Плевнелиев в заемане на страната на ГЕРБ.

Лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че не вижда смисъл да си хаби енергията в дебати, провокирани от президент, който е избран с измама.

В края на миналата седмица президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето върху закона заради неефективната преференция, отказа от електронно гласуване, правилата за назначаване на Централната избирателна комисия и затрудняване на процедурите за свикване на референдуми.

Държавният глава върна и текст заради техническа грешка в методиката за разпределение на мандатите на парламентарни избори.