Електроразпределителните дружества имат срок до вторник да върнат на НЕК 318 млн. лева или ще бъде започната процедура по отнемане на лиценза и ще бъде сезирана прокуратурата.

Това коментира енергийният министър Драгомир Стойнев по време на семинар на властта в Боровец.

Управляващите обясниха, че са притеснени от своеволията на електроразпределителните дружества, защото те не спазвали ангажиментите си по договорите.

„Става въпрос за една методика за компенсиране изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която е действала по време на управлението на ГЕРБ – 2012-2013 г. Тази методика пада според решение на 5-членен състав от Върховния административен съд, но не защото има проблеми с методиката, а чисто процесуално – не са спазени процеси. На база на това решение на ВАС ЕРП-тата своеволно започват да компенсират своите разходим като не заплащат фактурите на НЕК”, обясни Стойнев.

Министърът даде и ориентировъчни примери:

„Примерно за януари EVN е получила фактура от 67 млн. лв., но не е дала нито една стотинка. Други ЕРП-та, ако получават фактура за 67 млн. за изплащане към НЕК, те съответно разплащат 42 млн. На мой въпрос – тъй като вече направих среща с тях, защо правят така, те отговориха, че си компенсират разходите. Само че никъде ВАС не е казал, че трябва да компенсират разходите си, като си прихващат от плащанията към НЕК”, каза още Стойнев.

По думите му това води до дисбаланс в системата.

„И е малко странно как трите дружества така добре са се организирали и изведнъж спират да плащат към НЕК. Това ме навява на мисълта, че те по някакъв начин искат да дестабилизират системата. А енергийната система е част от националната сигурност”, уточни министърът.