Да се връща част от данъка на хората, които получават минимална работна заплата. Това обмислят от кабинета, но не от догодина, а от 2015 г.

На въпрос на Дарик социалният министър потвърди, че се работи по идеята, но не може да бъде реализирана от 1 януари, защото вече е готова бюджетната рамка.

Адемов потвърди за пореден път, че заедно с финансовия министър Петър Чобанов ще внесат предложение пенсионерите с пенсии до 251 лева да получат по 50 лева коледни добавки. За коледните добавки ще има окончателно решение след като Надзорния съвет на НОИ приеме предложението на двамата министри.

Парите за тази мярка вече са осигурени, каза Адемов, като се позова на финансист номер едно.

“Можем да сме спокойни, че това решение ще бъде факт след одобрението на Надзорния съвет на НОИ и през декември около 1 140 000 пенсионери ще получат добавката”, каза Адемов.

По отношение на идеята да се връща част от данъка на хората с минимална заплата министърът посочи, че тя ще бъде обсъдена през следващата година и би могла да се приеме с бюджет 2015.

Адемов присъства на дебатите по бюджет 2014. Те ще продължат в четвъртък в пленарната зала.

По традиция при обсъждането на бюджетните закони, времето на заседанието се удължава до гласуване на закона или до приключване на дебатите. Този път това не се случи.

Вчера при извънредното заседание на парламента депутатите бяха изведени със специален кордон заради протестиращите.