В рамките на следващата седмица трябва да бъде обявено решение на проблема с големия талон на товарните автомобили, който гръцките власти изискват от шофьорите.

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев коментира, че двете страни са в непрекъснат контакт по темата. Той уточни, че този закон отдавна съществува в южната ни съседка, но досега не се е прилагал.

Сега трябва да се намери решение в дългосрочен план, обясни Гинев: „Може да допуснат талонът да е с нотариална заверка – ксерокопие с нотариална заверка, това е едното от решенията. Другото е легализиран превод на гръцки език на самия талон. Има различни решения. Въпросът е кое ще бъде прието и от гръцката страна. За Гърция леките автомобили не са проблем, за тях проблем представляват тежкотоварните автомобили. Въпросът е да намерим решение на казуса с големия талон и с нашите лизингови компании и банките кредитори – там е разковничето”.

Каквото и да бъде решението на проблема с големия талон, то със сигурност ще доведе до допълнителни разходи за българските шофьори.