Съюзът на съдиите в България (ССБ) обяви в петък, че напуска Гражданския съвет на Висшия съдебен съвет (ВСС) в знак на протест срещу пълната липса на желание за реформи в кадровия орган на магистратите. Това става, след като още през март организацията обяви, че замразява членството си в Гражданския съвет заради поредното наказание срещу съдия Мирослава Тодорова.

Бившият председател на ССБ бе понижена в районен съдия заради забавено изписване на мотивите на две дела. Самата Тодорова твърди, че е наказана два пъти за едно и също нещо.

Сега съдийският съюз обяви, че окончателно напуска Гражданския съвет на ВСС заради липсата на желание сред кадровиците за промяна на правилата за избор на председател на Върховния касационен съд.

“ВСС за пореден път се изяви като бранител на статуквото и демонстрира отсъствието на каквато и да било воля за провеждане на съдебна реформа”, се казва в позицията на съдиите.  Те се възмущават от нежеланието на ВСС да изготви профил на идеалния кандидат за шеф на върховния съд, да даде възможност на върховните съдии да участват активно в изборния процес, както и да премахне гласуването с компрометираната електронна система на съвета.

“Единствено провеждането на прозрачна и честна процедура би гарантирало доверие в качеството на избора. ВСС отказа да приеме предложените мерки за обезпечаване на легитимността на процедурата за избор на трите най-висши длъжности. Така пренебрегна както силно негативните настроения на недоверие сред съдиите, формирани от проведените досега неубедителни избори, така и множеството тревожни констатации и препоръки в доклада на Европейската комисия”, се казва в писмото на съдиите до ВСС.

Те допълват, че отхвърлянето на предложения за реформа, съдебният съвет дава крайно негативен и обезкуражителен знак на обществото и на магистратската общност.

“ВСС афишира намерението си да провежда изборите по познатия ни, напълно неприемлив начин – въз основа на неразбираеми подбуди, по неясни критерии, с незащитими мотиви и почти без изключение – с предизвестен резултат. ВСС упорито препятства участието на съдийската общност в самоуправлението на системата и по същество отказва всякаква възможност за отварянето й към обществото, напълно неглижирайки становищата на неправителствения сектор”, декларират още съдиите.

В заключение ССБ заявява, че досега Висшият съдебен съвет не е изразил отношение към позициите на своя граждански съвет. Гражданският съвет бе създаден още в началото на мандата на този ВСС в опит да се демонстрира прозрачност и съобразяване с позициите на неправителствения сектор. В него влязоха общо 17 неправителствени и професионални организации, които се опитаха да представят своите идеи за реформа на ВСС. Още в началото стана ясно, че диалогът буксува, а ВСС прави каквото си иска.