Софийският градски съд ще заседава за ареста на банкера Цветан Василев. Към момента има постановление за задържането му за 72 часа. Василев обаче от месеци е извън страната и е издирван от Интерпол. В началото на седмицата адвокатът му Константин Симеонов заяви публично, че клиентът му не се крие, а в момента работи за оздравяването на Корпоративна търговска банка от Сърбия. Симеонов е поискал прокуратурата да отмени постановлението за задържането на клиента му, за да може той спокойно да се завърне в страната. По случая ще заседава 24 състав на градския съд.

Кризата в КТБ започна през юни, когато банката беше поставена под особен надзор заради невъзможността да изпълнява своята дейност като финансова институция. Последваха противоречиви изявление от страна на регулатора в лицето на управителя на Българската народна банка Иван Искров, който първоначално твърдеше, че от КТБ липсват значителни суми. Впоследствие се оказа, че тази информация не отговаря на истината.

На 28 юли задочно прокуратурата обвини за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо тежък случай, Цветан Василев. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев, да се разпоредят със сумата от 206 млн. лева. В същия ден за Василев е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Той беше обявен за издирване и в информационната система на Интерпол.

Все още не са ясни резултатите от проверката на КТБ, която трябва да установи какви са действителните липси в банката, допълва БГНЕС. Един от основните акционери в банката Оманският държавен резервен фонд обяви намерението си да работи за разрешаването на проблемите в банката.