С определение на Софийския градски съд от 17 юни се допуска като предварителна обезпечителна мярка назначаване на временен синдик на “Технологичен център – институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)” и на единия от основните му акционери – офшорната компания EFV International Financial Ventures (44%), регистрирана на Британските Вирджински острови, съобщи “Капитал”във вторник. ТЦ-ИМЕ е една от основните фирми в кръга от дружества на Цветан Василев и е прако свързана с Корпоративна търговска банка.

Съдът е запорирал и сметките на двете дружества в КТБ по искане на “Сиболе сървсис инкорпорейтид България”, която пък е собственик на “Техноекспортстрой”, приватизирана от “АТ инженеринг 2000” с кредит от КТБ през 2012 г. Впоследствие беше прехвърлена на “Сиболе”, което е еднолична собственост на едноименна панамска офшорка, а прокурист е Марияна Добрева – сестра на депутата от БСП Кирил Добрев.

Това е последователната стъпка на депутата от ДПС Пеевски във войната му с Василев за подялбата на бизнесимперията около КТБ, добила огромни размери в последните няколко години.

Според източници на “Капитал” от строителния бранш при раздялата между Пеевски и Василев “Техноекспортстрой” е останал в орбитата на депутата от ДПС.

Ако успее да овладее ТЦ-ИМЕ, Пеевски може да нанесе сериозни щети на Василев и КТБ, отбелязва изданието.

Според индивидуалния отчет на дружеството към края на първото тримесечие на 2014 г. то има 870 млн. лв. активи, а консолидирано те достигат 1.45 млрд. лв. А сред дъщерните дружества на ТЦ-ИМЕ са компании, които са сред големите акционери в стъкларските заводи “Рубин” – Плевен, и “Сръбска фабрика за стъкло” – Парачин, Русенската корабостроителница, футболния клуб “Ботев” – Пловдив, и… БТК.

EFV пък е мажоритарен акционер в “Хедж инвестмънт България”, което има дял в дистрибуторите на Kia и Subaru за България, две лизингови компании, военния завод “Дунарит” – Русе и др.

Определението предвижда незабавно изпълнение независимо дали се обжалва.

От текста на определението, чиито мотиви, според “Капитал”, са абсурдни, става ясно, че “Сиболе” твърди, че EFV му дължи 14.5 млн. евро. В молбата си до съда, искаща несъстоятелност на двете компании, изпълнителният му директор настоява, че преди две седмици, на 2 юни, е придобил вземането от ТЦ-ИМЕ. То произтича от вече развален договор за поръчка от 2012 г., чрез който “Техноекспортстрой” е възложил на ТЦ-ИМЕ да идентифицира потенциални инвестиционни възможности, а EFV да осигури придобиването на 50% от капитала на кипърско дружество.

Изглежда, за да потвърди тезата си, “Сиболе” обвинява EFV, че превежда на ТЦ-ИМЕ “значителни парични суми от порядъка на няколко милиона на година, като плащанията се извършват периодично и без реални основания”.

Това звучи като юридически евфемизъм за пране на пари, отбелязва “Капитал”.

Любопитен момент е, че съдът се позовава на това, че центърът на основните интереси на офшорката е България, и затова приема, че е компетентен да разглежда молбата за несъстоятелност и да назначи синдик на дружеството, въпреки че е регистрирано на Британските Вирджински острови. От определението не става ясно дали някое от двете дружества има просрочия към “Сиболе”. Признава се и че на този етап няма “експертиза, която да установи обективния факт на недобро влошено финансово състояние на длъжниците”. Така само на база на наличието на “сериозно задължение” от единия ответник съдията решава, че това е достатъчно да наложи обезпечителни мерки – назначаване на синдик и запор на сметките.

От “Капитал” отбелязват още, че случаят поражда съмнението да е епизод от войната “Пеевски – Василев”, защото в строителния бранш “Техноекспортстрой” се приема за контролирана от депутата, което предполага и че той контролира и дружеството собственик – “Сиболе”.

Изданието напомня още, че определението е наложено от съдия Румяна Ченалова, която е “на абонамент в търговските спорове, по които страна са КТБ и Цветан Василев”. От “Капитал” напомнят, че през последната седмица системата за случайно разпределение избира на три пъти измежду 20 съдии в търговското отделение на СГС Румяна Ченалова. Става дума за регистърните дела, чрез които КТБ се опитва да смени ръководството на “Булгартабак холдинг.” В началото на годината тя гледа и спор между “Транскарт” и “Петрол холдинг”, което беше част от опита на тогавашния тандем Василев – Пеевски да овладее активите на холдинга.