Софийски градски съд ще заседава по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, по което той е подсъдим за длъжностно присвояване на около 50 000 лева.

Делото започна за 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. Очаква се на предстоящото заседание на 22 май да бъде разпитан бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Флоров дойде на предишното съдебно заседание, но то бе отложено поради болен съдебен заседател. Флоров е един от малкото свидетели, от които защитата на Цветанов не се отказа да бъдат разпитани пред съда. След като делото бе отложено, Станимир Флоров отказа да отговаря на въпроси, като каза, че това е лично негово решение и се обърна към медиите в Съдебната палата да го оставят на мира.

Прокуратурата повдигна това обвинение на Цветан Цветанов на 22 ноември миналата година. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева, припомня БГНЕС. МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите.

Съдебният състав е с председател съдия Десислав Любомиров. И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение „подписка”, а прокуратурата му наложи и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане на пределите на Република България”.

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, които са повдигнати на настоящия зам.-председател на ГЕРБ е това за отказаните СРС-та, отново срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. По това дело прокуратурата обвинява Цветанов, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!” на шест искания за СРС-та. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за т.нар. незаконното послушване. За тогава съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.