Съдия от ВАС влиза в битката за шеф на Върховния касационен съд

Съдията от Върховния административен съд Лозан Панов ще бъде конкурент на Павлина Панова за шефското място във Върховния касационен съд, научи Mediapool.във вторник. Номинацията му ще бъде официално внесена в сряда преди заседанието на Висшия съдебен съвет, когато изтича срокът за предложения.

Развоят на събитията около ключовия избор е изненадващ, тъй като до последно съдия Таня Райковска се спрягаше като най-вероятен конкурент на Панова. По информация на Mediapool кандидатурата на Лозан Панов е решена окончателно от мнозинството в съвета в днешния ден.

Лозан Панов е завършил право в Софийския университет през 1995 година. Последователно работи в Софийски окръжен съд, Софийски градски съд и Софийски районен съд, сочи неговата биография.

Специализирал е Европейско административно право и управление на съдебната система в Австрия и Германия. От 2007 г е председател на Административен съд - Софияград. През 2012 година печели конкурс и е назначен за съдия във Върховния административен съд.

Той е съдия в седмо отделение на ВАС, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите.

Панов нашумя като докладчик по тълкувателното решение, с което ВАС постави извън закона мобилните камери на пътна полиция.

Решението да бъде номиниран е взето във вторник сутринта на среща между главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и членове на Висшия съдебен съвет от мнозинството, научи още Mediapool. Решението да се издигне Лозан Панов би спомогнало за по-голяма консолидация на съдиите от Върховния касационен съд около кандидатурата на Павлина Панова, която сега е заместник-председател на ВКС.