Съдията от Върховния административен съд Лозан Панов ще бъде конкурент на Павлина Панова за шефското място във Върховния касационен съд, научи Mediapool.във вторник. Номинацията му ще бъде официално внесена в сряда преди заседанието на Висшия съдебен съвет, когато изтича срокът за предложения.

Развоят на събитията около ключовия избор е изненадващ, тъй като до последно съдия Таня Райковска се спрягаше като най-вероятен конкурент на Панова. По информация на Mediapool кандидатурата на Лозан Панов е решена окончателно от мнозинството в съвета в днешния ден.

Лозан Панов е завършил право в Софийския университет през 1995 година. Последователно работи в Софийски окръжен съд, Софийски градски съд и Софийски районен съд, сочи неговата биография.

Специализирал е Европейско административно право и управление на съдебната система в Австрия и Германия. От 2007 г е председател на Административен съд – Софияград. През 2012 година печели конкурс и е назначен за съдия във Върховния административен съд.

Той е съдия в седмо отделение на ВАС, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите.

Панов нашумя като докладчик по тълкувателното решение, с което ВАС постави извън закона мобилните камери на пътна полиция.

Решението да бъде номиниран е взето във вторник сутринта на среща между главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и членове на Висшия съдебен съвет от мнозинството, научи още Mediapool. Решението да се издигне Лозан Панов би спомогнало за по-голяма консолидация на съдиите от Върховния касационен съд около кандидатурата на Павлина Панова, която сега е заместник-председател на ВКС.