Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и редовите магистрати ще посрещнат празниците с бонус върху основната заплата в размер на 34.28%, научи Mediapool. Това са между 450 и 1200 лева на магистрат в зависимост от позицията му в системата. На фона на тежките скандали и критики от ЕС за “гнилите ябълки” в българското правораздаване, членовете на ВСС са си гласували да получат по 1050 лева за Коледа.

Кадровиците на Темида са приели решението в сряда без дебат при пълна секретност. Пари няма да получат само магистратите, които изтърпяват дисциплинарни наказания. Това означава, че бонус ще има и за Румяна Ченалова – съдията по спорния казус, огласен от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за фалита на две френски дъщерни компании и опитите за присвояването им от български фирми.

Стандартно парите се отпускат на магистратите за поощряване за добре свършената работа през годината.

Решението на ВСС буди недоумение не само заради тежките скандали, които раздират съдебната власт, но и заради неспирните оплаквания от хроничен недостиг на средства и искания към правителството за увеличение на бюджета.

Оказва се, че няма пари за ток, вода и парно, но всяка година някак се намират пари за бонуси.

По информация на Mediapool цялото финансиране за бонусите е в размер на 6.3 милиона лева. Парите са осигурени частично от последния трансфер на правителството по сметките на съдебната власт за покриване на битовите разходи. Другата част са набавени от неизползваните от ВСС пари за инвестиции в магистратурата.

Именно източниците на финансиране на бонусите правят скандала около тяхното отпускане още по-голям. Преди 20 дни правителството отпусна на ВСС 10 милиона лева, за да може съдебната власт да скърпи някак бюджетната година. Към септември голяма част от съдилищата бяха пред фалит, защото нямаха пари да си платят дори и тока. Причината бе изключително рестриктивният бюджет, приет от кабинета “Орешарски”.

Положението се закрепи след един трансфер от 9 милиона лева, отпуснати от служебното правителство. Последва нов трансфер от 10 милиона лева, направен от кабинета на Бойко Борисов, който трябваше да гарантира безпроблемно приключване на финансовата година.

Част от парите, предвидени да се покрият сметките за ток, обаче, ще отидат за бонуси за членовете на ВСС, които са под тежък обстрел, както и за съдии със спорна репутация.

Още по-необяснимо е защо ВСС не е успял да изхарчи петте милиона лева за инвестиции, които имаше за цялата 2014 година. Парите са нищожни на фона на нуждите от техника за съдебната власт. Сега се оказва, че ВСС не успял да ги оползотвори за дълготрайни активи и част от тях също ще се дадат за бонуси.

Без съмнение, подготвената от ВСС “почерпка” за Коледа ще се хареса на магистратите, но също така ще бъде взета под внимание при окончателното одобрение на бюджета на съдебната власт за 2015-а. ВСС иска увеличение на разходите с близо 90 милиона лева. Оправданието е, че трябва да финансира реформата.