Над два часа продължава протестът на служителите на затворите пред Правосъдното министерство. Близо 200 души се намират в пространството между сградата на ведомството и Народния театър.

С патриотични песни, скандирания „Докога” служителите на затворите от цялата страна настояват исканията им най-накрая да бъдат чути. Според някои от тях отговори от страна на ресорното ведомство, започващи с „ще” и „ако”, не са решение на проблемите, които от години стоят неразрешени от нито едно правителство.

По думите им в продължение на пет години са получавали отговор, че за надзирателите пари няма във връзка с исканията им за синхронизация на заплатите. Служителите на затворите допълниха, че началната заплата на млад надзирател е 500 лева – крайно недостатъчни за тяхната мотивация.

Малко след 13:00 ч. ресорният зам.-министър Марин Вачевски излезе пред протестиращите и покани представители на синдиката на служителите на затворите на среща, на която отново да бъдат изложени основните искания на надзирателите, а именно – връщане на 24-часовите смени на работа и уеднаквяване на заплатите и социалните плащания на надзирателите с тези на останалите служители на МВР.

От синдиката заявиха, че ако надзирателите приемат евентуалните предложения от страна на министерството, протестът ще бъде преустановен.