Целият проблем в енергетиката се дължи на предишното управление. Това каза ресорният министър Драгомир Стойнев във Видин, където кабинетът проведе изнесено заседание.

“В момента ние се опитваме да оправим погрешно взетите решения от страна на ГЕРБ и на правителството на Бойко Борисов”, допълни той. Министърът изтъкна, че случващото се с ЕРП-тата е заради некомпетентните решения на предишното управление.

Стойнев остро критикува идеите, които дава бившият енергиен министър. Относно предложението 193 милиона лева, които били дадени за „Южен поток”, да отидат към БЕХ, Стойнев беше категоричен: „Такива средства не са предоставени на проектната компания „Южен поток”. Капиталът ще бъде увеличен със заем от страна на Газпром, така както са водени преговорите досега. Такъв заем още няма, така че капиталът на проектната компания още не е увеличен”. Относно ВЕИ-тата министър Стойнев напомни, че основният проблем в системата идва от тези 1000 мегавата, които бяха присъединени през 2012 г.

„За мен е важно да бъда лобист на българската енергетика. Тя трябва да служи на българския народ”, добави Стойнев, цитиран от правителствения пресцентър.

Министърът коментира и предложението да се вдигне такса износ. „Когато ГЕРБ вдигнаха такса износ, фактически спря износът на електроенергия от България. Това доведе почти до фалит мини „Марица Изток”. Нека г-н Делян Добрев да отиде при миньорите и да им обясни тази идея и да видим как ще го посрещнат. Когато встъпих в длъжност, в мините почти не се работеше”, каза министър Стойнев.

„Никога не съм говорил за национализация”, подчерта Стойнев. Той изтъкна, че НЕК не дължи никакви суми на ЕРП-тата. Министърът беше категоричен, че трябва да се спазва законът, като така ще бъдат спокойни и инвеститорите. Стойнев добави, че ДКЕВР трябва да определи методика относно компенсирането за изкупуване на зелената енергия.

От своя страна премиерът Пламен Орешарски заяви, цитиран от БГНЕС, че не би искал да прави каквито и да било политически коментари за ЕРП-тата. Нека да се движим по законодателството, процедурата е период, в който всички заинтересовани страни могат да доказват своите тези, призова той.

Орешарски изрази надежда, че няма да се стигне до отнемане на лицензи. “Нека първо видим как ще се развие спорът, но не се притеснявайте, дори при неблагоприятно развитие, ще има кой да доставя ток”, подчерта Орешарски.