Премиерът Пламен Орешарски е най-примерният участник в правителствените заседания. За периода от 29 май 2013 г. до 12 март 2014 г. са били проведени 40 заседания на кабинета. Премиерът е отсъствал само веднъж, пише „Труд“, като се позовава на справка, предоставена от Министерския съвет.

Най-много отсъствия е натрупал министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той не е влизал на заседания цели 15 пъти. Почти всички отсъствия на министър Стойнев от заседания се дължат на командировки, обясниха от Министерството на икономиката.

В сравнение с него министърът на външните работи Кристиан Вигенин е отсъствал 9 пъти, въпреки че той би трябвало да има най-много ангажименти зад граница. Доста отсъствия е натрупал и вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев. Справката показва, че той е присъствал на 26 заседания сиреч има 14 отсъствия. Всички останали министри са отсъствали по пет или шест пъти.

В Устройствения правилник на МС, който е приет през 2009 г., се казва, че “по изключение и след съгласуване с министър-председателя министрите могат да бъдат представени на заседанията на Министерския съвет от свои заместници”. Зам.-министрите не участват при определянето на кворума и в гласуването на актовете. За да има кворум, на заседанието на кабинета трябва да присъстват повече от половината титуляри министри.

Преди правилникът да влезе в сила, министрите трябваше да подават писмена молба до премиера, който да уважи тяхното отсъствие. Такива молби не са били подавани и по време на тройната коалиция, и при Симеон Сакскобургготски, спомнят си от “Дондуков” 1. Тогава най-отсъстващи бяха външните министри.

За отсъствията си министрите не търпят и финансови загуби или санкции, тъй като участието им в заседания не е платено за разлика от депутатите, чиято заплата зависи от присъствията в пленарната зала. Глоби в парламента няма само за отсъствие от заседание на комисия.

На 4 септември 2013 г. правителството “Орешарски” е провело най-краткото си заседание – 20 минути. На него са били приети 19 точки. Най-дълго министрите са заседавали на 17 юли 2013 г. – 3 часа и 25 минути. Тогава са били приети 32 точки.

Правителството е поставило и нов рекорд – за най-дълго обсъждана точка. Заседанието, проведено на 22 юли 2013 г., е продължило 45 минути, а на него министрите са дискутирали една-единствена тема от дневния ред. Това е актуализацията на Бюджет 2013 г. Заради нея се наложи държавата да тегли заем от 1 млрд. лв.

От подадената справка се вижда, че средно заседанията на властта са продължавали около 40 минути и точките се приемат без особени дебати.

При ГЕРБ за приемането на една точка бяха нужни между 40 секунди и 3 минути и половина.