Министърът на икономиката Драгомир Стойнев призова президента Росен Плевнелиев да не налага вето на държавния бюджет и да не сезира Конституционния съд заради таксите върху ВЕИ-тата.

По думите на Стойнев такава практика има в цяла Европа, а в България имаме най-висока средна цена за изкупуване от фотоволтаици. Министърът обясни, че домакинствата поемат тежестта от това, но не обясни дали ако таксите влязат в сила, това ще доведе до намаляване на сметките.

Този път хората трябва да протестират пред президентството, а не пред парламента, предупреди Стойнев, при положение че държавният глава се намеси. Енергийният министър допълни, че по предварителни разчети от таксите ще бъдат събрани около 150 млн.лева, а таксата ще е 20 на сто.

Депутатите приеха налагането на такса върху приходите на вятърни и слънчеви централи в размер на 20 на сто при второто четене на бюджета за 2014 година, но след това заговориха за промени в законодателството, с които ставката да бъде диференцирана. В приходната част на бюджета за догодина е записано, че от таксата в хазната ще влязат 150 млн. лв. Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че тези пари ще се ползват за финансиране на програми в областта на енергетиката, а за повече детайли препрати към енергийния министър.