Лидерът на БСП и Партията на европейските социалисти Сергей Станишев не планира да подаде оставка. Това каза самият той на пресконференция. Няма да правя услуга на нашите опоненти, мотивира се соцлидерът. По думите му ще бъде направен анализ и ще се намерят „най-адекватните отговори на всички въпроси”.

Станишев обобщи, че резултатите са незадоволителни, разочароващи за Коалиция за България. Той отбеляза, че избирателната активност е ниска. Станишев помоли на европейско ниво да се изчакат окончателните резултати и след това да се правят заключения. “Битката за промяна в Европа продължава”, каза Станишев.

“Да кажа на многото говорители, които се появиха тази вечер с едни или други политически сметки, да не прибързват да говорят от името на българските граждани. Тези, които говорят, че изборите са насочени срещу правителството, правят тежка грешка”, категоричен е Станишев.

Той поздрави първата политическа сила – ГЕРБ, и призова, независимо от политичесикте различия, всички да работят за доброто на България, за да бъде страната ни третирана като равноправен член на ЕС, да не бъде в периферията.

Тези избори бяха трудни, отчете още председателят на БСП и на ПЕС. В България стана ясно, че партиите, които водиха кампания като за национални избори, се представиха по-добре, каза соцлидерът.

За нашите избиратели е трудно да бъдат мотивирани за европейски избори, коментира Станишев.

Отговори на Станишев на въпросите на Дарик:

Деа Манолова: „Властта отива на предсрочни парламентарни избори само ако спечели под петдесет процента от местата, отредени на България в ЕП”. Думите са на Йордан Цонев. В този смисъл предсрочни парламентарни избори на дневен ред ли са в БСП и имате ли безрезервно доверие на коалиционния си партньор ДПС?

Да бяхте цитирали мен, за да коментирам.

Деа Манолова: Цитирам коалиционния ви партньор.

В лицето на коалиционния партньор разглеждам председателя на партията ДПС Лютви Местан.

Деа Манолова: Който има същата позиция и че изборите ще прелегитимират това правителство, е неговата позиция.

Тези партии, които са категорично против правителството – ГЕРБ и Реформаторският блок, не виждам да са надделяли правителството. Ясно е, че тези избори ще имат своето влияние върху политическия процес и никой не се заблуждава, в това число и аз. Но нека изчакаме окончателния резултати, цялостния анализ, ще последват действия и нашите действия ще бъдат достатъчно ясни.

Александра Гинева: Отказвате ли се от евродепутатското място като водач и каква кариера прогнозирате на бъдещия евродепутат Делян Пеевски в Европарламента?

Очевидно смятате, че ми задавате много умен въпрос. На първата част съм отговарял многократно. По втория въпрос всеки евродепутат предстои да се докаже доколко е полезен за страната, всеки има възможност да направи немалко.