Ако партиите не се договорят за съставяне на правителство и се стигне до нови избори, има опасност от радикализация и появата на краен политически субект. Около това мнение се обединиха социологът Кольо Колев и политологът Димитър Аврамов пред bTV.

При нови предсрочни избори, предходните ще изглеждат като бледа сянка, смята Колев. По думите му национално отговорното решение сега е да се състави работещо мнозинство. „Отговорността за това е на ГЕРБ и това не означава, че няма да има извиване на ръцете, докато накрая се стигне до съставянето на мнозинство. Ще се задейства механизмът за самосъхранение на българския политически естаблишмънт”, каза социологът.

Според Димитър Аврамов страната е в по-лоша позиция, отколкото е била през февруари 2013 г., когато имаше протести срещу кабинета на ГЕРБ заради солените смети за ток. „Две години са загубени за реформи в сектора. Бизнесът вдига цените. Бизнесът, избирателите и хората не се интересуват кой е на власт, а искат решение на проблема”, каза политологът и също прогнозира, че при нови избори ще има радикализация.

„Когато идва криза, идват тези с грешните решения. Хубаво е да има правителство с консенсус”, обясни Аврамов.

Правителство ще бъде съставено, тъй като ще се задейства инстинктът за самосъхранение на политиците. Преговорите са само танц на националната отговорност. Всяка партия иска да покаже колко е загрижена за държавата, предрече Кольо Колев.