Столична община ще направи втори опит за продажба на атрактивни имоти в центъра на Несебър, като доброволно се отказва с близо един милион лева, заради понижените оценки на терените при качващи се цени на пазара. Имотите са в активите на общинската фирма “Софийски имоти”. Заради случая в края на юни изпълнителната директорка на дружеството Ирена Петрунова подаде оставка в знак на несъгласие, която беше одобрена от Столичния общински съвет (СОС).

В сряда на заседание на стопанската комисия в СОС докладът за скандалната сделка, който е внесен от общинския съветник от ГЕРБ Борислав Борисов, предстои да бъде гледан още веднъж, а в четвъртък СОС трябва да вземе окончателно решение.

Официалният мотив за продажбата на двата имота, които са на метри от плажната ивица е получените средства да отидат за съфинансирането за изграждането на парк “Възраждане” в София. Целият проект за новия парк се финансира по европейската инициатива “Джесика”.

Неофициално се коментира, че имотите са в непосредствена близост до дюните, които в края на 2012 г. се опита да застрои фирма “СЛЕ груп”, чиито управители се оказаха съдружници с кумеца на Цветан Цвтанов – Тодор Бояджиев. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветанов тогава отрече да има нещо общо със сделката.

Падащи цени при възходящ пазар

 

Цените на двата терена, които “Софийски имоти” се готви да продаде, намаляват от март към днешна дата, въпреки че данните на агенции за недвижими имоти сочат поскъпване. Двата имота се намират непосредствено до плажа в новия град на Несебър.

Единият имот е с площ 6073 кв.м. Първоначалната му оценка е 1 397 058 евро (230 евро/кв.м), която според брокери на недвижими имоти е на пазарни цени. Необяснимо обаче оценката пада с близо 600 хил. лв. до 2 135 105 лв. (180 евро/кв.м), по данни от доклада на Борислав Борисов. Това означава, че Столична община се лишава още преди началото на търга от близо 600 хил. лв. в полза на неизвестния бъдещ купувач, който едва ли е случаен.

Подобна е ситуацията и с втория терен с площ от 2307 кв.м. Първоначално той е оценен на 530 712 евро (230 евро/кв.м). Сега обаче цента му пада на 740 хил. лв. (164 евро/кв.м), според представената документация. Така общината с лишава от близо 300 хил. лв. още преди началото на търга.

Сред общинските съветници се въртят различни предположения в чий джоб ще потънат спестените близо един милион лева. Странно е мълчанието по случая на съветниците от БСП. Обикновено те алармират при нарушения, но този път предпочитат да не се шуми около, защото, както се изрази един от тях, “нещата не се оправят с пресконференции и тръбене по медиите”.

Само един възмутен от скандалната сделка

От предстоящата скандална сделка е възмутена единствено бившата изпълнителна директорка на дружеството Ирена Петрунова-Дамянова. Тя подаде оставка в края на юни, като на 9 юли беше освободена от поста и директорския борд с решение на общинския съвет.

За изпълнителен директор временно беше назначен Добромир Бориславов, който е председател на директорския борд на дружеството. За нов член СОС избра Анастас Тодоров, който е временно до избор на титуляр чрез конкурс. Решението за провеждането на конкурса предстои да бъде взето в четвъртък.

Терени с тежести и договорка с община Несебър

Двата терена, които предстои да бъдат продадени, имат тежести, които обаче очевидно са уредени с ръководството на община Несебър.

“Софийски имоти” получава двата имота възмездно от община Несебър през септември 2001 г. срещу задължението общинско дружество да построи поликлиника и трафопост. Условието по сделката не е изпълнено и община Несебър завежда дело срещу дружеството, за чиято съдба няма публична информация.

През март ГЕРБ се пробва да прокара сделката на пазарните цени, но съветнците от БСП възразиха, че само за месец и половина оценките на терените са намалени двойно. Тогава от ГЕРБ обявиха, че ако се отложи решението, оценките ще паднат още.

Заради неяснотите коя оценка кога е правена предложението на ГЕРБ в крайна сметка беше оттеглено, за да бъде внесено сега отново на по-ниски с близо един милион лева цени.

Проектът за парк “Възраждане” е за 3.2 млн. лв.

Теренът на “Софийски имоти” за изграждането на парк “Възраждане” в “Зона Б 5” е около 130 дка. Прогнозната стойност на проекта е около 3.2 млн. лв. От продажбата на двата морски терена дружеството ще вземе най-малко 2.8 млн. лв., според началните тръжни цени.

Проектът за парка предвижда да има детски кът, басейн, циркова площадка, амфитеатър за представления на открито. Фонтан с картата на Европейския съюз пък ще напомня откъде са дошли парите за изграждането му, защото се финансира по европейската иницативата “Джесика” чрез оперативна програма “Регионално развитие”.

Проектът е част от по-голям, в който участва и друго общинско дружество “Спортна София” с терен от 24 дка. Върху неговата площ ще бъде изградена футболната школа “Бербатов”. Прогнозната стойност на целия спортен комплекс в парка е 2.8 млн. лв. Планирани са пет футболни игрища, като едното ще бъде с по-големи размери и на него ще се провеждат футболни първенства. Две от игрищата ще са за школата на Бербатов, където той ще обучава бъдещи футболни таланти.

Ще има още два тенис корта, стрийтбол, тенис на маса, плажен волейбол, фитнес на открито и петанка. Планирана е и детска площадка с възможности за различни видове спорт с помощта на аниматор, казаха от “Спортна София”.