Половин година Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) е разпродавала имоти за да осигури издръжката на скъпо платени общински чиновници на високопоставени постове и съветници от всички политически партии без НДСВ и СДС.

 

Приходите от продажбата на терени за полугодието на годината възлизат на 2.5 млн. лв., отчете зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов във вторник. Приблизително толкова е годишната издръжка на СОАП.

 

През 2013 г. постъпленията от продажба на имоти на СОАП бяха 5 млн. лв. при планирани 12 млн. лв. За тази година планът е 9.5 млн. лв., който е малко вероятно да се изпълни. Така на практика СОАП съществува, за да плаща свръх скъпи възнаграждения на 9 общински съветника и трима висши общински чиновника.

 

Въпреки критиката от страна на съветниците от НДСВ Любка Качакова и Любомир Дацов и искането за разформироване на ненужната структура, управляващите от ГЕРБ и опозицията от БСП крепят статуквото, за да взимат премии от по около 35 хил. лв. годишно без на практика да работят нищо, защото продажби няма.

 

Надзорният съвет на СОАП е от 12 души. От тях 9 са общински съветници, разпределени по формулата петима от ГЕРБ, трима от БСП и един от ДСБ. Има и трима представители на общинската администрация – зам.-кметът по правните въпроси Юлия Ненкова, секретарят на Столична община Ралица Стоянова и Минка Владимирова, директор на дирекция “Социални дейности” в Столична община.

 

Отделно СОАП се управлява от трима изпълнителни директори, които също взимат високи заплати. В агенцията работят и около четиридесетина служители, които получават средно около 800 лв. Отделно се плащат стотици хиляди левове на консултанти. За 2013 г. разходите по това перо възлизат на 241 230 лв.

 

Бюджетът на София на плюс

 

За разлика от държавния бюджет, който е на червено и се очертава неизпълнение на приходите за около 1.5 млрд. лева, изпълнението на приходите на Столична община за първото полугодие на годината е “значително по-добро” спрямо същия период на миналата, отчете Дончо Барбалов. Обяснението според него е, че са заложили реалнистична прогноза. Планираните постъпления за 2014 г. са само с 2 млн. лв. повече от тези през миналата.

 

Изпълнението на приходите е на 54.4% спрямо заложения план. В бюджета на столицата от данъци и такси са влезли 287.7 млн. лв., което е с 18.4 млн. лв. повече спрямо 2013 г.

 

Най-големи са постъпленията от данъци – 142 млн. лв., което е 51% от годишния план. От тях най-много са приходите от имотния данък – 60.6 млн. лв. (66% ) и от данъка върху автомобили – 49.7 млн. лв. (69%).

 

По-малко от очакваното са постъпленията от данъка при продажбата на имоти, като за полугодието те възлизат на 29.7 млн. лв. Това означава, че пазарът на недвижими имоти устойчиво не върви нагоре, коментира зам.-кметът по финансите Барбалов.

 

Почти всички агенции за недвижими имоти обаче са единни в оценката си, че пазарът е стабилен, като се отбелязва лек ръст на цените на жилищата в столицата и в броя на сделките. Такива са и данните на НСИ и Агенцията по вписванията.

 

Такса смет остава неясна

 

Няма яснота каква такса смет ще плащат столичани през 2015 г. Правителството все още не е приело наредбата с новата методика за определяне на таксата, с която се въвежда принципа “замърсителят плаща”.

 

Столичната община е категорично против предложените варианти за изчисляване на такса смет. Позицията ни е да не се правят резки промени в методиката, защото предложението на Министерството на финансите ще доведе до рязко поскъпване на такса смет за населението за сметка на чувствително намаление за едрия бизнес, каза Дончо Барбалов. Той се надява правителството да прояви разум и да намери компромис между интересите на гражданите и на бизнеса.

 

Столичната община към момента няма алтернативно предложение на вариантите, разработени от Министерството на финансите, стана ясно от обясненията на Барбалов. Становището на кметството е, че работната група към финансовото министерство трябва да продължи работата по методиката, докато се намери работещо решение, каза Барбалов. По думите му в момента нито един от предложените варианти не е подходящ.

 

За първото полугодие на годината приходите от такса смет възлизат на 104 млн. лв., което е 56% изпълнение от заложеното в плана. Годишно постъпленията от тази такса възлизат между 180 и 200 млн. лв.

 

Дупка заради еврофондовете

 

Заради спрените еврофондове по оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие” се очертава дупка в общинския бюджет от 200 млн. лв. към края на годината, ако Европейската комисия не размрази плащанията, стана ясно още от обясненията на Дончо Барбалов.

 

По този повод Националното сдружение на общините подготвя писмо, което ще изпрати до Европейската комисия с искане за по-бързо размразяване на средствата, каза столичният зам.-кмет по финанси.

 

Към момента единственият “силно критичен проект”, изпълняван с европари от Столична община, е този за водния цикъл на Банкя, който е за над 74 млн. лв., посочи Барбалов. По думите му по останалите проекти засега общината няма трудности.