Въпреки топлата зима, някои абонати на “Топлофикация” може и да не намерят голяма разлика в сметките си, защото всичко зависи от индивидуалното потребление на клиентите. Това мнение изрази директорът на една от големите фирми за дялово разпределение Николай Жечев.

Колкото сте си пускали радиатора, толкова ще платите, няма значение навън колко е студено, каза Жечев, цитиран от БТА. Топломерът измерва топлинната енергия, влязла в сградата и тя се плаща, добави той. Според него дори и в една топла зима може да се плати по-висока сметка, отколкото в студена зима, ако даден клиент е увеличил мощността на радиаторите си и е спрял да пести.

От фирмата – топлинен счетоводител представиха данни за потребеното количество топлинна енергия в София в последните десетилетия, според които най-много е нараснало потреблението в годините между 1996 и 2000, когато е било разрешено да се демонтират радиатори – тогава потреблението е достигнало до 73,76 киловатчаса на кубичен метър за отоплителен сезон, а след въвеждането на дялово разпределение постепенно е започнало да намалява до около 30 киловатчаса на кубичен метър. За намаляване на консумацията допринасят монтирането на термовентили, смяната на абонатните станции с нови, по-модерни и санирането на сградите, макар и частично, коментира Жечев.

От фирмата за топлинно счетоводство са категорични, че ако се върне възможността за изчисление на сметките на база кубатура на жилището, то това ще увеличи  най-ниските сметки – на хора, които пестят. Най-ниските сметки ще се увеличат двойно, дори тройно и не виждам от това някой да спечели, заяви Жечев.

От фирмата призоваха за реални санкции спрямо потребителите, които манипулират уредите си и по този начин крадат енергия от съседите си.