Партиите в 42-то Народно събрание не успяха да формират мнозинство, което да състави устойчиво правителство. С указ утре ще разпусна Народното събрание, ще насроча парламентарни избори и ще съставя служебно правителство, каза пред журналисти в Гербовата зала на президентството президентът Росен Плевнелиев.

Служебното правителство ще спазва стриктно принципите на експертност и надпартийност. То е възможност да се реализират важни държавни приоритети, добави той.

Истинският герой във времето на криза беше българското гражданско общество, което разви безпогрешна чувствителност към всичко нечестно, посочи Плевнелиев.

Служебният кабинет ще организира парламентарните избори и ще набележи мерки в икономически и социален план, ще работи в подкрепа на върховенството на закона, усвояването на парите от ЕС и за взаимодействие с гражданското общество. Ще бъде изготвен анализ на изпълнението на бюджета и прогноза за неговото изпълнение до края на годината. Правителството ще изнесе истината за състоянието на финансите, раздутите разходи и неизплатените сметки. Икономисаните пари ще бъдат пренасочени към бедстващите граждани и за изпълнение на европрограми, каза Плевнелиев. Ще се работи за размразяване на спрените европрограми, допълни той.

Служебното правителство ще подпише договора за партньорство с ЕК и ще излъчи еврокомисар, който ще бъде Кристалина Георгиева, добави президентът.